Tokenizacija van-lančanih sredstava – Predstavljeno od strane Avalanche-a i Ava Labs-a

Photo of author
AUTOR: Marija
Arhitekta | Dizajner | Bloger | Marija se bavi dizajnom i marketingom, pisanjem i edukacijom vezano za digitalne valute. Zanima se za kriptovalute i blokčejn tehnologiju od 2016 godine. Autor je bloga Belgrade Crypto.

The Block Research je kreirao “Tokenizacija van-lančanih sredstava” predstavljenu od strane Avalanche i Ava Labs. Da biste pristupili punom izveštaju u PDF formatu, molimo popunite formular ispod 

 

U ovom izveštaju nudimo pregled dinamičnog prostora tokenizacije “stvarnih” vrednosti (ili van-lančanih sredstava, “OCAs”), istražujući prednosti i prepreke, dok se bavimo inovativnim projektima i protokolima u ovoj oblasti. Između ostalih saznanja, izveštavamo o značajnim koristima koje tokenizacija OCAs može ponuditi u ključnim ekonomskim sektorima. Najvažnije od ovih koristi su poboljšanja u upravljanju i administraciji imovinom, efikasnosti tržišta i likvidnosti, kao i diverzifikacija rizika. Uprkos ovim potencijalnim prednostima, postoje prepreke koje treba prevazići da bi se tokenizacija OCAs dostigla svoj puni potencijal. Najvažnije od ovih prepreka uključuju pravne i regulatorne neizvesnosti.

S obzirom na nalaze našeg izveštaja i ogroman potencijal rasta tokenizacije OCAs, vidimo tri verovatna ključna razvoja u budućnosti: Prvo, tokenizacija raznovrsnog niza OCAs zahteva interdisciplinarno i industrijski specifično stručno znanje. Kao takvi, očekujemo sve veću saradnju između tradicionalnih finansija, specijalista iz određenih oblasti (npr. osiguranje, trgovinsko finansiranje, itd.) i tehnologa/preneursa iz oblasti blokčejna. Drugo, prevazilaženje ključnih blokera, poput regulatorne neizvesnosti i potpuno ostvarivanje potencijala rasta tokenizacije OCAs, verovatno će uticati na dinamiku rasta sektora u prostoru tokenizacije OCAs. Dok su stabilni koinovi danas šampioni u pogledu tržišne kapitalizacije, izazivač sutra može biti masivno (nelikvidno) tržište duga OCAs koje čini značajan deo globalnog bogatstva. Treće, otvaranje prostora za institucionalne igrače (putem odgovarajućih pravnih i regulatornih okvira) može uticati na potražnju za osnovnom blokčejn infrastrukturom, gde očekujemo značajna eksperimentisanja sa različitim strategijama za tokenizaciju OCAs, uključujući više prilagođenih dizajna, poput lanaca specifičnih za aplikacije.

Razmatramo ovo i više u ovom izveštaju koji je organizovan u četiri dela:

  1. Prvi deo uvodi koncept tokenizacije OCAs, daje primere vrsta sredstava koja se mogu tokenizovati i pruža pregled opštih koraka u procesu tokenizacije.
  2. Drugi deo dublje ulazi u potencijalne koristi tokenizovanih OCAs za zainteresovane strane u onome što kasnije definišemo kao i) finansijsku ekonomiju, ii) realnu ekonomiju i iii) kripto ekonomiju. Takođe se diskutuju opšte prepreke koje ostaju ka širokoj usvajanju tokenizovanih OCAs.
  3. Deo 3 mapira pejzaž tokenizacije OCAs diskutujući prominentne i obećavajuće igrače u ključnim podsektorima tokenizacije OCAs.
  4. Završavamo sa našim glavnim nalazima u Delu 4 i pružamo pogled na prostor.