Banka Kine testira NFC plaćanja putem SIM kartice za digitalni juan.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Državna banka je partnerstvovala sa China Telecom i China Unicom-om kako bi testirala plaćanja putem SIM kartica povezanih sa e-CNY.
  • Ovo će omogućiti bespomoćna, offline plaćanja e-CNY, Kine u probnom periodu CBDC, u određenim pilot regijama širom zemlje.

Bank of China, jedna od najvećih državnih banaka u Kini, testira novi offline način plaćanja povezan sa SIM karticama za digitalni juan, ili e-CNY, probnu centralnu bankarsku digitalnu valutu (CBDC) zemlje.

Bank of China je partnerstvovala sa telekomunikacionim operaterima China Telecom i China Unicom kako bi započela testiranje nove funkcionalnosti u utorak, banka je saopštila u ponedeljak u objavi na društvenim mrežama.

Banka namerava da omogući korisnicima da vrše plaćanja putem svojih telefona povezivanjem svoje e-CNY aplikacije sa onim što naziva “super SIM karticama” koje su opremljene NFC funkcijom. Korisnicima će biti potrebno samo da približe svoje mobilne telefone terminalima za prodaju kako bi platili. To znači da se plaćanja mogu obraditi čak i kada je telefon isključen.

Međutim, ove funkcionalnosti plaćanja putem SIM kartica će biti dostupne samo na određenim Android telefonima u nekim pilot regijama u Kini, navodi banka.

Pilot projekti digitalnog juana

Narodna banka Kine (PBOC), centralna banka, testira takozvanu CBDC i u januaru prošle godine je lansirala probnu e-CNY aplikaciju

PBOC je proširila svoj pilot projekat digitalnog juana na najmanje 26 lokacija u 17 provincijskih gradova i regija, uključujući Peking, Šangaj, Šenžen i Suzhou, državni mediji Xinhua izveštavaju u aprilu.

U međuvremenu, Hong Kong je u maju pokrenuo pilot program za e-HKD nakon što je Hong Kong Monetary Authority objavila belu knjigu u oktobru 2021. o potencijalnoj maloprodajnoj CBDC.

HKMA, de facto centralna banka Hong Konga, je u septembarskom konsultacionom dokumentu izjavila da će istražiti mogućnost povezivanja međunarodnih plaćanja putem e-CNY i e-HKD.