Bankarski prigovori u vezi sa državnom podrškom mogu otežati usvajanje zakona o stabilnim kriptovalutama.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Bankari i kreditne zadruge izražavaju zabrinutost zbog dela zakonodavstva o stabilnim kovanicama koji će se razmatrati na sastanku Odbora Predstavničkog doma SAD ove nedelje.

Deo zakona o stabilnim kovanicama koji će se razmatrati na sastanku Odbora Predstavničkog doma SAD kasnije ove nedelje izazvao je zabrinutost kod glavnih trgovinskih udruženja koja predstavljaju veliku većinu finansijskih institucija u SAD.

U dva pisma poslata prošle nedelje, koja su potpisali Američka bankarska asocijacija i udruženja industrije koja predstavljaju banke i kreditne zadruge, izražena je zabrinutost zbog dela sveobuhvatnog regulatornog okvira za stabilne kovanice o kojem će Odbor za finansijske usluge Predstavničkog doma raspravljati i glasati u četvrtak.

Bankari i kreditne zadruge se protive trenutnoj opciji državnog statuta

Deo zakona, kako je trenutno napisan, omogućio bi državnim finansijskim regulatorima odobravanje izdavanja stabilnih kovanica, što je izazvalo zabrinutost kod Američke bankarske asocijacije, Udruženja potrošačkih banaka i Nacionalne asocijacije kreditnih zadruga. U posebnom pismu koje je organizovala Američka bankarska asocijacija, 49 državnih bankarskih asocijacija, kao i bankari iz teritorije SAD Portorika, takođe su izrazili slične zabrinutosti.

“Da bi se osigurala efikasna zaštita potrošača i finansijska stabilnost, ključno je da ekosistem stabilnih kovanica, kao i bankarski ekosistem, podleže snažnom regulatornom nadzoru”, napisale su Američka bankarska asocijacija i državne bankarske asocijacije u pismu. Udruženja su dodala da žele “istu razinu saveznog nadzora nad izdavaocima stabilnih kovanica sa državnim licencama kao što se trenutno primenjuje na bankama sa državnim statutom.”

Isto tako, Američka bankarska asocijacija, Udruženje potrošačkih banaka i Nacionalna asocijacija kreditnih zadruga izrazili su zabrinutost zbog povećanog “arbitražnog” i “sistemskog rizika” u vezi sa pristupom državnom regulatornom odobrenju u okviru zakona, i zatražili su da izdavaoci stabilnih kovanica budu podvrgnuti istom saveznom nadzoru koji banke i kreditne zadruge dobijaju.

“S obzirom na nameru ovih subjekata da stvaraju novac, smatramo da bi trebali biti podvrgnuti barem istom obliku nadzora federalnog regulatora kao što su državne banke i kreditne zadruge”, napisale su tri nacionalna udruženja u pismu. “Međutim, nacrt zakona nameće ključna ograničenja na ulogu federalnog regulatora u odobravanju i nadzoru izdavaoca stabilnih kovanica sa državnim licencama i stvara mogućnost arbitraže za subjekte koji nisu banke da biraju ‘najbolji’ regulatorni režim po državi. Takođe, malo je verovatno da su države spremne da same regulišu stabilne kovanice, posebno imajući u vidu sposobnost izdavaoca stabilnih kovanica da se brzo šire u globalne stabilne kovanice koje olakšavaju međunarodne plaćanja.”

Nacionalna trgovinska udruženja tvrde da stabilne kovanice imaju “jasne implikacije monetarne politike” i zahtevaju “savezni nadzor koji osigurava finansijsku stabilnost i zaštitu potrošača.”

Grupa takođe traži da zakon o stabilnim kovanicama uključuje jezik koji propisuje inspekcije od strane regulatora i revizije trećih strana rezervi koje prevazilaze trenutne zahteve za izveštavanje o imovini u okviru zakona, kako bi se osiguralo da izdavaoci stabilnih kovanica imaju imovinu koju tvrde da imaju kako bi u potpunosti podržali izdavanje fiat-denominiranih tokena.

Pismo nacionalnih udruženja takođe zahteva izričitu zabranu, ili barem ograničenja, mogućnosti komercijalne kompanije da poseduje ili kontroliše izdavaoca stabilnih kovanica za plaćanje, slično postojećim razdvajanjima između komercijalnih i bankarskih kompanija u SAD.

“Ove restrikcije su ključne kako bi se zaštitili potrošači od potencijalnih samoposlovnih radnji ili sukoba interesa”, napisale su grupe.

Pogled sa brda

Protivljenje industrije može uticati na demokrate, a možda i na republikance, da podrže zakon koji je predložio Republikanski dom, a koji je rezultat pregovora između stranaka koji traju od prošlog leta.

Nekoliko demokrata u Odboru za finansijske usluge, uključujući najstarijeg demokratu na odboru, predstavnicu Maxine Waters iz Kalifornije, izrazilo je zabrinutost zbog previše slobode u vezi sa državnim odobrenjem stabilnih kovanica. Međutim, zakon o stabilnim kovanicama trenutno se smatra da ima veću šansu za podršku obe strane, i kao rezultat toga, da bude usvojen kao zakon, u poređenju sa odvojenim zakonom koji su zajedno napisali Odbori za finansijske usluge i poljoprivredu, a koji bi stvorio nove, kripto-specifične regulacije tržišta.

Rano u utorak ujutro, predsednik Odbora za finansijske usluge, Patrick McHenry iz Severne Karoline, odložio je zakazanu raspravu o zakonu o stabilnim kovanicama za četvrtak, dok će odbor i dalje razmatrati zakonodavstvo o strukturi tržišta u sredu.