Cena bitkoina se kreće tik iznad 29.000 dolara pred očekivano povećanje kamatnih stopa.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Bitcoin je uglavnom bio stabilan u utorak, trgujući malo iznad 29.000 dolara uoči očekivanih povećanja kamatnih stopa kasnije ove nedelje.

Bitcoin je uglavnom bio stabilan u utorak, trgujući malo iznad 29.000 dolara, dok podaci sa lanca blokova ukazuju da dugoročni vlasnici premeštaju novčiće u hladno skladištenje.

Najveća kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji već više od mesec dana ostaje unutar uskog raspona između oko 29.000 i 31.500 dolara. Njena cena je porasla za 0,4% u poslednjih 24 sata i trguje po ceni od 29.259 dolara u 15:21 u Njujorku, prema CoinGecko

“Saldo razmene bitkoina zabeležio je značajan pad, dostigavši nivoe poslednji put viđene u januaru 2018. godine, jer su tradicionalni investitori u fondove pokazali obnovljeni interes za digitalnu imovinu, što je doprinelo najvećem uzastopnom prilivu u investicione fondove podržane kriptovalutama od poslednjeg kvartala 2021. godine”, rekao je Bitfinex u svom nedeljnom izveštaju.

Opadanje salda razmene bitkoina

“Od svog vrhunca u martu 2020. godine, saldo razmene bitkoina je opao za oko 32%. Iako se deo ovog pada može pripisati korišćenju alternativa poput decentralizovanih berzi, to je takođe dokaz da dugoročni vlasnici premeštaju novčiće u hladno skladištenje”, dodao je Bitfinex Alpha izveštaj.

Autori izveštaja su rekli da je pad rezervi na berzi pozitivan za cenu bitkoina jer više investitora pokazuje želju za akumulacijom umesto trgovanjem.

“Investicioni fondovi podržani kriptovalutama takođe su zabeležili neto priliv od 137 miliona dolara prošle nedelje, pri čemu je 99% tog iznosa usmereno ka fondovima podržanim bitkoinom. Održani prilivi u fondove podržane bitkoinom ukazuju na snažno poverenje investitora u ovu imovinu, uprkos inherentnoj volatilnosti na kripto tržištu”, dodao je izveštaj.

Pogled se poklapa sa podacima sa CryptoQuant koji su otkrili smanjenje količine bitkoina koji se drže na svim berzama za gotovo 100.000 novčića u poslednjem mesecu.
 
U međuvremenu, rudari bitkoina su povećali rezerve na svojim povezanim novčanicima za oko 2.000 novčića u istom periodu. Obe metrike ukazuju na smanjenje likvidne ponude bitkoina jer se više novčića čuva u novčanicima za hladno skladištenje.

Makroekonomski izazovi

U sredu će Federalni otvoreni odbor za tržište objaviti svoju sledeću odluku o kamatnim stopama, a analitičari očekuju povećanje od 25 baznih poena kako bi se ciljni raspon povećao na 5,25-5,50%. U četvrtak se očekuje da će ECB povećati kamatne stope za 25 baznih poena na 4,25%.

Bitkoin obično pokazuje slabost uoči objave odluka o kamatnim stopama jer investitori smanjuju rizik, posebno ako se očekuje restriktivni potez. Posebna pažnja će se posvetiti formulaciji izjave Feda nakon odluke o kamatnim stopama, a konsolidacija bitkoina oko oznake od 29.000 dolara može se suočiti sa pritiskom na pad ukoliko restriktivni sentimenti potraju.