Binance povlači zahtev za licencu u Nemačkoj

Photo of author
AUTOR: Marija
Arhitekta | Dizajner | Bloger | Marija se bavi dizajnom i marketingom, pisanjem i edukacijom vezano za digitalne valute. Zanima se za kriptovalute i blokčejn tehnologiju od 2016 godine. Autor je bloga Belgrade Crypto.

Brzi pregled

  • Binance je povukao svoju prijavu za licencu kod nemačkog regulatora.
  • Vesti dolaze nakon izveštaja koji je rekao da je regulator odlučio da ne odobri Binance licencu za crypto-custody segment rada.

Kripto berza Binance je povukla svoju prijavu za licencu od nemačkog finansijskog regulatora BaFin, što je njihov najnoviji potez u vezi sa evropskim regulativama.

“Binance potvrđuje da je proaktivno povukao svoju BaFin aplikaciju”, rekao je portparol Binanca za The Block. “Situacija, kako na globalnom tržištu tako i u regulativi, se značajno promenila. Binance i dalje namerava da se prijavi za odgovarajuću licencu u Nemačkoj, ali je važno da naša prijava tačno odražava ove promene.”

Izjava dolazi mesec dana nakon što je nemačka publikacija FinanceFwd izvestila da je  BaFin odlučio da ne odobri crypto-custody licencu za Binance. Binance je tada rekao tom mediju da su razgovori i dalje u toku.

Regulatorni izazovi

Binance se suočava sa sve većim regulatornim izazovima, ne samo u Evropi već širom sveta. U poslednjim nedeljama i mesecima, Binance je napustio Holandiju, deregistrovao entitete na Kipru i Ujedinjenom Kraljevstvu, povukao svoju prijavu za licencu u Austriji, dobio naredbu da prestane sa radom u Belgiji i navodno se suočava sa istragom u Francuskoj zbog navodnog pranja novca. Binance i njegov izvršni direktor Changpeng Zhao takođe se suočavaju sa tužbama od strane američkih regulatora.

Binance je prethodno rekao da radi na tome da pripremi svoje poslovanje da bude potpuno usklađeno sa regulativama Evropske unije o tržištima kripto imovine (MiCA), kada budu implementirane u narednih 18 meseci. U skladu sa tim, Binance je tada rekao da se povukao iz određenih država kako bi se fokusirao na manji broj regulisanih entiteta u EU, posebno u većim registrovanim tržištima gde već ima značajno prisustvo, uključujući Francusku, Italiju i Španiju.

MiCA nalaže da kripto kompanije koje posluju u EU moraju dobiti odobrenje od jedne članice do januara 2025. Ovo odobrenje se može koristiti u celom regionu, omogućavajući kompanijama da pružaju usluge lokalnim stanovnicima sa jednom licencom EU.

Međutim, Binance se takođe suočava sa bankarskim problemima u Evropi. Njegov trenutni partner za evro bankarstvo, Paysafe, će prestati da podržava kripto berzu nakon 25. septembra. Odluka Paysafea će uticati na transfer novca u evrima ka i od Binanca putem mreže za jedinstvena evropska plaćanja (SEPA). Paysafe je već u maju prestao da podržava britansku funtu za Binanca.

Čitajte više o dešavinjima i poslovanju Binance berze.


Izvor: The Block