Binance se suočava sa kritikama zbog načina reagovanja na incident sa prevarom i zamrznutim sredstvima.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Binance se suočava sa kritikama zbog načina na koji je rukovao prevarom “rug pull” 2021. godine i nedostatka komunikacije u vezi sa zamrznutim BNB tokenima od napada.
  • Incident sa PopcornSwap je rezultirao gubitkom od 2 miliona dolara za žrtve, pri čemu je Binance navodno zamrznuo tokene na BNB Chain tokom “rug pull” prevara.

Binance je pod nadzorom zbog načina na koji je rukovao incidentom “rug pull” 2021. godine, koji je žrtvama ostavio gubitak od 15 miliona dolara vrednosti BNB tokena prema današnjoj proceni.

Prošlo je dve i po godine od kako je kripto berza navodno zamrzla ukradene fondove, pri čemu članovi zajednice kritikuju Binancu zbog nedostatka komunikacije o tome šta se dogodilo sa tim sredstvima.

Problem se vrti oko PopcornSwap-a, protokola koji je pušten na BNB Chain-u u januaru 2021. godine, a koji je izveo prevaru “liquidity siphon” rug pull neposredno po lansiranju, kradući tokene vredne preko 2 miliona dolara tada. BSC News, medijska platforma posvećena BNB Chain-u, koju delimično podržava Binance-ov akceleratorski fond, izgleda da je uklonila izveštaj o incidentu iz 2021. godine, iako je stranica i dalje dostupna na web arhivi.

Tipično, prevara “liquidity siphon rug pull” uključuje razvojne programere koji stvaraju novi token i lansiraju ga na decentralizovanoj berzi (DEX) platformi. Oni privlače likvidnost podsticanjem korisnika da obezbede svoja sredstva u bazenu likvidnosti, što omogućava drugima da trguju tim tokenom. Međutim, zlonamerni akteri na kraju imaju nameru da isprazne likvidnost i ukradu sredstva.

Iako je Binance uspeo da zamrzne sredstva korisnika na BNB Chain-u tokom “rug pull” prevara, privremeno zaustavljajući štetu, nekih dve i po godine kasnije, “posledice su otkrile uznemirujući nedostatak rešenja za pogođene korisnike”, rekao je član zajednice poznat kao “Neonmatrixbot” na Twitter-u. “Nije bilo komunikacije od tada.”

Neonmatrix je sugerisao da odsustvo komunikacije i akcije u rešavanju situacije izaziva zabrinutost u vezi sa “kupac na prvom mestu” etosom Binanca i centralizovanom intervencijom u BNB Chain-u bez rešenja za korisnike. “To pokazuje da selektivno intervenišu u transakcijama na lancu kao centralizovano telo i, kada su to učinili, nisu do kraja sproveli rešenje”, dodao je Neonmatrixbot.

Potencijalno rešenje

Ukazujući na navodnu sposobnost Binanca da zamrzne tokene na BNB Chain-u i mogućnost spaljivanja i ponovnog izdavanja tokena, Neonmatrixbot je upitao zašto rešenje nije usledilo.

“U normalnom svetu blokčejna, to bi bio kraj igre”, rekli su. “Ali Binance je pokazao sposobnost da zamrzne tokene na njihovom lancu. I, sa periodičnim spaljivanjem tokena, postoji mogućnost da spale zamrznute tokene i ponovo ih izdaju vlasnicima.”

Međutim, uprkos pokušajima zajednice da direktno stupi u kontakt sa Binancom putem različitih kanala, uključujući DM-ove, podršku, tvitove CEO-a Binanca Changpeng “CZ” Zhao-a i kontaktiranje uglednih advokata, naišli su na ćutanje, rekao je Neonmatrixbot.

Zajednica pogođenih korisnika takođe je osnovala kanal PopcornSwap Rugpull na Telegram-u, pri čemu članovi izražavaju frustraciju zbog ignorisanja njihovih pokušaja da stupe u kontakt sa Binancom.

“Pokušali smo direktni pristup kontaktiranjem Binanca ovde, na Twitter-u i putem tiketa. Takođe sam bio u kontaktu sa ljudima ovde koji su pokušali uključiti advokate iz uglednih firmi, ali nismo nigde stigli”, rekao je član kanala “Penguin Antarctica” na Telegram-u. “S obzirom na složenost drugih problema sa kojima se Binance suočava, razumem da Binance može imati puno na svom tanjiru, ali nedostatak odgovora je obeshrabrujući, da ne kažem više.”

Saglasan je i drugi član Telegram kanala “Madden”, dodajući da “neće ništa uraditi samo da budu dobri momci”.

Neonmatrixbot je pohvalio pozitivan korak koji je Binance preduzeo u početnom zamrzavanju novčanika napadača nakon što se hakovanje dogodilo, ali je ponovo kritikovao nedostatak odgovora od tada.

“Zaslužujemo odgovore”, rekli su. 

Međutim, “važno je istaći da je Binance pokazao sposobnost da zaustavi BNB Chain tokom velikog hakovanja. To postavlja pitanja o njihovim namerama i transparentnosti, o čemu bi regulatorna tela i javnost trebali biti obavešteni”, dodao je Neonmatrixbot.

Regulatorne zabrinutosti

Kritike dolaze u vreme kada se Binance suočava sa regulatornim pitanjima u SAD-u i Evropi. Komisija za hartije od vrednosti podnela je tužbu protiv Binanca u junu, tvrdeći da je prekršio američke zakone o hartijama od vrednosti.

Prošlog meseca, Binance je najavio da napušta Holandiju nakon neuspeha u dobijanju regulatornog odobrenja. Takođe je podneo zahtev za deregistraciju lokalnog entiteta na Kipru i navodno je pod istragom u Francuskoj zbog navodnog pranja novca.

“Ova situacija postaje zabrinjavajuća kada se uzme u obzir sve veće nadziranje Binanca od strane regulatornih tela i vlada. Postavlja se pitanje o njihovim operativnim praksama i prioritetima zaštite korisnika”, dodao je Neonmatrix.

Binance se prvobitno nije odazvao na višestruke zahteve za komentar od strane The Block-a.

“BNB Chain je blockchain vođen zajednicom, decentralizovan i otporan na cenzuru, pokretan BNB-om. Binance ne kontroliše ili upravlja BNB-om ili BNB Chain-om. To je zajednica, sastavljena od nezavisnih korisnika, programera, validatara i delegatora, koja usmerava razvoj BNB-a i BNB Chain-a”, odgovorio je Binance nakon objavljivanja, sa linkom ka blog postu koji daje pregled sigurnosnih programa BNB Chain-a.

Ažurirano sa odgovorom Binanca nakon objavljivanja.