Binance traži od federalnog sudije da odbaci slučaj CFTC protiv kompanije.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Međunarodni kripto gigant je zatražio od sudije da odbaci građanske optužbe u jednom od dva glavna slučaja izvršenja s kojima se suočava u SAD-u.
  • Ova taktika je standardna odbrambena taktika, ali obično se ne odobrava.

Međunarodni kripto gigant Binance je zatražio od federalnog sudije da odbaci optužbe koje je Komisija za trgovanje robnim futuresima (CFTC) podigla protiv kompanije.

U podnesenim zahtevima u četvrtak kasno uveče, Binance i bivši glavni službenik za usklađenost Samuel Lim tvrde da CFTC nema nadležnost za nekoliko optužbi koje je podigla protiv kompanije, glavnog vlasnika i izvršnog direktora Changpenga ‘CZ’ Zhoa i Lija u akciji izvršenja u martu.

“Ono malo što tužba kaže o gospodinu Limu odnosi se na stvari koje je navodno trebao da uradi ili nije uradio u inostranstvu”, navodi se u 17-stranom memorandumu u prilogu zahteva za odbacivanje Lijevog pokreta. “Nijedna od tih tvrdnji ne uspostavlja potrebnu vezu između gospodina Lima, ove zemlje i ovog slučaja.”

Binance takođe tvrdi da su neke od optužbi koje je CFTC podigla protiv kompanije “neprihvatljivo ekstrateritorijalne” jer se glavna kompanija ne nalazi u SAD-u.

Građanski slučaj, podignut u martu, uglavnom se vrti oko tvrdnji da je glavna trgovačka platforma Binancea nezakonito poslovala u SAD-u, kao i da je kompanija omogućila druge vrste nezakonitih transakcija na svojoj platformi. Zahtev za odbacivanje je standardna taktika koju koriste optuženi u slučajevima podignutim protiv njih u SAD-u, a ponekad rezultira odbacivanjem optužbi zbog tehničkih problema.

Pored novčanih kazni, tužba bi mogla efektivno zabraniti kompaniji i njenim izvršnim direktorima poslovanje u SAD-u, što bi moglo dodatno poremetiti poslovanje Binancea u SAD-u. Binance US, kao i Binance i izvršni direktor Changpeng ‘CZ’ Zhao, takođe su meta akcije Komisije za hartije od vrednosti i berze. Obe tužbe koriste neuobičajenu količinu internih komunikacija koje su regulatori dobili kako bi podržali svoje tvrdnje, uključujući razmenu poruka između izvršnih direktora Binancea u početnoj tužbi CFTC-a koja navodno pokazuje da su olakšavali transakcije palestinske grupe Hamas, sankcionisane terorističke organizacije u SAD-u.

Preusmeravanje milijardi

Između ostalih problema, SEC optužuje Binance i Binance US da su preusmerili milijarde dolara klijentske imovine na sličan način kao što se optužuje rivalni izvršni direktor Sam Bankman-Fried i njegova trgovačka platforma FTX za zloupotrebu milijardi dolara klijentskih sredstava.

Slučaj CFTC-a protiv Binancea vodi se pred Okružnim sudom Sjevernog okruga Ilinoisa. Početno ročište bilo je zakazano za četvrtak, ali sudija je odustao od potrebe za tim ročištem zbog podnesaka koje su obe strane podnele u slučaju.