Zvaničnik SEC-a upozorava računovodstvene firme o pravnoj odgovornosti za “revizije” kriptovaluta.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Glavni računovođa SEC-a upozorio je računovodstvene firme koje rade sa kripto klijentima da bi revizori mogli biti pravno odgovorni za obmanjujuće javne izjave koje daju njihovi klijenti.

Visoki zvaničnik Komisije za hartije od vrednosti i berze upozorio je računovodstvene firme da bi mogle biti pravno odgovorne za izjave koje daju kripto kompanije koje promovišu delimične preglede svojih finansija kao “revizije”.

“Nakon nedavnih talasa skandala i nesolventnosti u kripto industriji, ponovno se fokusiramo na firme, uključujući računovodstvene firme, koje su angažovane od strane kompanija u prostoru kripto sredstava – posebno platformi za trgovanje kripto sredstvima”, rekao je glavni računovođa SEC-a Paul Munter u pripremljenom saopštenju u četvrtak. “Određene platforme za trgovanje kripto sredstvima, zajedno sa drugima u kripto industriji, su reklamirale investitorima angažovanje trećih strana, ponekad računovodstvenih firmi, da obave neku vrstu pregleda određenih delova njihovog poslovanja, često predstavljajući to kao navodnu ‘reviziju'”.

Računovodstvena firma Mazars je prestala da radi sa kripto klijentima nakon javne kritike oko delimičnog pregleda knjiga Binance-a krajem prošle godine, koji je vlasnik i izvršni direktor Binance-a Changpeng ‘CZ’ Zhao predstavio kao “proveru rezervi”. Izveštaj je usledio nakon kolapsa FTX-a nakon otkrića da nema dovoljno rezervi da podrži FTT token kompanije. Mazars je takođe uklonio delimični finansijski izveštaj koji je Zhao promovisao sa svoje veb stranice.

Uključena u obimne podneske o sprovođenju zakona SEC-a od prošlog meseca protiv Zhoa, Binance-a i Binance US-a je tvrdnja da je revizor utvrdio da Binance US nema dovoljno sredstava da pokrije povraćaj novca klijentima. Nepublikovani izveštaj je sugerisao da su sredstva bila zadržana kod Binance-a na dan 1. decembra 2022, neposredno pre nego što je Zhao promovisao Mazars-ovu ne-reviziju na Twitter-u, uprkos tvrdnjama da Binance US posluje nezavisno od Binance-a.

Obim posla

U svojim izjavama u četvrtak, Munter je objasnio da računovodstvene firme mogu biti pravno odgovorne prema zakonima o prevarama za izjave koje daju njihovi klijenti, ako klijenti obmanjuju o obimu finansijskog pregleda ili “obimu posla” koji je obavila računovodstvena firma.

“Pored toga, svaka osoba koja namerno ili nemarno pruža značajnu pomoć drugoj osobi u kršenju odredbe Zakona o hartijama od vrednosti ili Zakona o berzi, ili bilo kojeg pravila ili propisa izdatih u skladu sa tim, smatraće se da je u istoj meri prekršila tu odredbu kao i osoba kojoj je takva pomoć pružena”, nastavio je Munter.

Komisionarka SEC-a Hester Peirce je postavila pitanje na Twitter-u.

“Platforme za kripto i njihovi računovođe trebaju biti jasni o tome šta je dokaz o rezervama, a šta nije, i klijenti trebaju razumeti ograničenja, ali zašto bismo želeli da obeshrabrimo dobronamerne napore da se obezbedi više transparentnosti?”, napisala je sa linkom ka Munterovom saopštenju.