BIS kritikuje kriptovalute u novom izveštaju, kaže da stvarnost ne ispunjava decentralizovanu viziju.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Banka međunarodnih namirnica smatra da je kripto faliran, čak i ako tehnologija radi i može biti replikovana u “pouzdanijem tradicionalnom finansijskom sistemu”.

Banka međunarodnih namirnica smatra da je kripto faliran, čak i ako tehnologija radi i može biti replikovana u “pouzdanijem tradicionalnom finansijskom sistemu”.

“Nedostaci proizilaze iz osnovnih podsticaja validacija, a ne iz tehnologije”, navodi multilateralna organizacija u izveštaju u kojem tvrdi da kripto nije pogodan za značajnu ulogu u međunarodnom monetarnom sistemu.

Konkretno, BIS je rekao da postoji razlika između decentralizovane vizije koju često promovišu entuzijasti kripta i stvarnosti. Kao primer, koristio je imploziju kripto berze FTX 2022. godine. 

“Sektor deluje pod zastavom decentralizacije, ali u praksi nove centralizovane posrednike su odigrale ključnu ulogu u usmeravanju sredstava u kripto svemir i posredovanju u njemu”, rekla je banka. 

Rekla je da inovacije koje je industrija razvila, poput programabilnosti, kompozabilnosti i automatizacije finansijskih transakcija, mogu biti replikovane ili ugrađene u “sigurniji i pouzdaniji tradicionalni finansijski sistem”.

DeFi ‘uglavnom samoreferencijalno’

BIS je kritikovao sektor decentralizovane finansije, nazivajući ga “samoreferencijalnim” i tvrdeći da je kopirao usluge koje nudi tradicionalni finansijski sistem. Tvrdi da je povećao rizike bez finansiranja aktivnosti u realnoj ekonomiji.

“Kripto i DeFi predstavljaju značajne rizike, posebno za maloprodajne investitore, a njegovi inherentni strukturalni nedostaci čine ga nepogodnim za konstruktivnu ulogu u monetarnom sistemu”, rekla je banka.

Izveštaj je rekao da je tokenizacija potraživanja na realnim sredstvima jedan način na koji tradicionalna finansija i kripto mogu sarađivati. Dodao je da bi to moglo rezultirati rastom samog kripta “kako se nova sredstva usmeravaju u takva tokenizovana sredstva”.

Sistemski značaj kripto ekosistema mogao bi se značajno povećati sa širenjem tokenizacije realnih sredstava, dodao je BIS. Međutim, upozorio je da “rastuća povezanost kripta sa tradicionalnom finansijom i realnom ekonomijom takođe može predstavljati pretnju monetarnom suverenitetu”.