Blockchain asocijacija zahteva istragu o odobrenju SEC-a za Prometheum.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Prometheum, kompanija čiji su suosnivači izjavili da nove zakonske odredbe specifične za kriptovalute nisu potrebne u SAD-u, postala je predmet rasprave među zagovornicima kriptovaluta.
  • Blockchain Asocijacija, velika industrijska trgovinska grupa, zahtevala je internu istragu odobrenja specijalne brokerske licence za kompaniju od strane SEC-a u maju.

Zagovornici kripto industrije nastavljaju da vrše pritisak na Prometheum, prethodno malo poznatu digitalnu imovinsku firmu, nakon što je njen suosnivač izneo argumente u kongresnom svedočenju da postojeći zakoni o hartijama od vrednosti su dovoljni za regulisanje sektora u SAD-u.

Blockchain Asocijacija, industrijska grupa koja uključuje Circle, Kraken i Digital Currency Group među svojim članovima, zatražila je od inspektora generala Securities and Exchange Commission da istraži dodelu specijalne brokerske licence za Prometheum. Startup je dobio licencu u maju, otprilike mesec dana pre nego što je izvršni direktor Aaron Kaplan svedočio o politici digitalne imovine pred Odborom za finansijske usluge Predstavničkog doma sredinom juna, kada je izjavio da nove specifične zakonske odredbe za kriptovalute nisu potrebne.

“Iako samo dobijanje licence možda ne izaziva etičke brige, činjenice koje je prate su zabrinjavajuće”, navodi se u pismu.

Optužba za “povlašćeni” dogovor sa Prometheumom

Grupa se žali da je Prometheumu odobrena specijalna brokerska licenca, koja takođe mora biti odobrena od strane samoregulatorne organizacije za hartije od vrednosti FINRA, uprkos tome što su druge prijave kripto firmi odbijene. Blockchain Asocijacija takođe tvrdi da brokersko-dilerska i alternativna trgovinska platforma Prometheuma krše regulatorne smernice za razdvajanje tih funkcija, što je izražena zabrinutost SEC-a u slučajevima protiv Coinbase-a i Binance-a.

“Zabrinuti smo da je Komisija dodelila Prometheumu ‘povlašćeni’ dogovor u zamenu za podršku ciljevima Komisije, ili da Prometheum koristi lične veze sa Komisijom kako bi stekao nelojalnu prednost na tržištu”, navodi se u pismu kojim se zahteva istraga, poslato u sredu.

Grupa ne pruža direktni dokaz o vezi između Kaplanovog kongresnog nastupa i odobrenja, osim vremenskog poklapanja ova dva događaja. Kaplan je prethodno zagovarao primenu postojećih zakona o hartijama od vrednosti na digitalnu imovinu pre nego što je SEC odobrio licencu za Prometheum. Prometheum još uvek nije počeo sa listiranjem imovine za trgovinu, što je još jedan detalj naveden u pismu.

Zahtev za internu, ali nezavisnu istragu SEC-a o ovom pitanju odražava sličan zahtev koji su nekoliko kongresnih republikanaca uputili juče za krivičnu i građansku istragu protiv Prometheuma i Kaplana. 

Gensler takođe pomenut u pismu

Trgovinska grupa takođe ističe predsednika SEC-a Garyja Genslera, koji je predmet kontroverzi u digitalnoj imovinskoj industriji.

“Najvažnije, zabrinuti smo da predsednik Gensler koristi Prometheum i proces dodele SPBD licence kao sredstvo za sprečavanje zakonodavnih napora Kongresa tako što nastavlja širiti lažnu priču da je zakon već jasan u vezi sa digitalnim hartijama od vrednosti”, nastavlja se u pismu. “Industrija čeka odgovore i molimo vašu kancelariju da otvori istragu kako bi otkrila eventualne nepravilnosti ili potvrdila da ove pretpostavke nemaju osnova.”

SEC je i dalje neporažen u preko 100 slučajeva sprovođenja zakona koji se odnose na kriptovalute, primenjujući postojeće zakone o hartijama od vrednosti na digitalnu imovinu od 2017. godine, iako se mnogi od tih slučajeva rešavaju pre nego što sudija donese presudu. Očekuje se presuda u glavnom slučaju sprovođenja zakona koji je SEC pokrenuo protiv digitalne imovinske firme Ripple zbog njenog XRP tokena.

Kada su ga novinari pitali o pismu asocijacije tokom konferencije za novinare u sredu, Gensler je odbio da komentariše.

Sara Vin je doprinela ovom izveštaju.