Lumis i Gilibrand će predstaviti revidirani sveobuhvatni zakon o kriptovalutama.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Sens. Cynthia Lummis, R-Wyo., i Kirsten Gillibrand, D-N.Y., će predstaviti revidiranu verziju svog sveobuhvatnog zakona o regulaciji kriptovaluta.

Sens. Cynthia Lummis, R-Wyo., i Kirsten Gillibrand, D-N.Y., će u sredu predstaviti revidiranu verziju svog sveobuhvatnog zakona o regulaciji kriptovaluta.

Prema informacijama koje je dostavio Lummisov kabinet, revidirani zakon zadržava veći deo široke oblasti zakonodavstva o kriptovalutama koje su predstavili prošle godine, ali je ažuriran da odrazi glavne razvoje u industriji kao što je propast FTX-a. Republikanci u Predstavničkom domu takođe imaju svoje zakonodavstvo koje bi uspostavilo jasno definisan put za digitalnu imovinu da pređe iz tretmana kao hartija od vrednosti u tretman kao roba, zajedno sa stvaranjem sveobuhvatnog regulatornog okvira za trgovinu digitalnom imovinom u SAD-u i izdavanje stabilnih kovanica.

Revidirana verzija zakona bi proširila moć Komisije za trgovanje robnim terminskim ugovorima nad tržištima na licu mesta i centralizovanim berzama digitalne imovine, i dala bi “kompanijama za kripto imovinu” moć da definišu imovinu koju stvaraju prema sopstvenim uslovima.

Digitale imovine izdate od strane tih kompanija, čak i ako mreža nije decentralizovana, mogle bi biti “pretpostavljene kao roba” ako ne uključuju dug, kapital ili druge finansijske interese u kompaniji. To bi stavilo imovinu pod nadležnost zakona o robama, iako bi kompanije bile obavezne da dva puta godišnje dostavljaju informacije o imovini Komisiji za hartije od vrednosti i berze.

Drugi detalji zakona

Zakon obuhvata široku oblast politike koja se odnosi na nadležnosti nekoliko odbora Senata. To će verovatno otežati put zakona da postane zakon, posebno jer administracija Bajdena i skeptici prema kriptovalutama u Kongresu mogu smatrati da je previše naklonjen industriji.

Zakon bi takođe redefinisao pravila o čuvanju digitalne imovine koja se kvalifikuju kao hartije od vrednosti. “Komercijalno razumno” nivo kibernetičke bezbednosti za privatni ključ mogao bi zadovoljiti deo postojećeg pravila o čuvanju.

Lummis i Gillibrand takođe žele da zahtevaju od izdavalaca stabilnih kovanica da se registruju na federalnom ili državnom nivou kao depozitne institucije, uz obavezni federalni nadzor za izdavače sa državnim dozvolama. Bili bi obavezni da održavaju visokokvalitetnu likvidnu imovinu – gotovinu ili kratkoročne državne obveznice – i da pruže dokaz o rezervama. Zakon bi zabranio upotrebu termina “stabilna kovanica” za algoritamske stabilne kovanice koje nemaju rezerve, ali ne bi zabranio same imovine.

Ako postane zakon, zakon bi takođe odobrio dodatnih 500 miliona dolara za CFTC i SEC, ali bi SEC-u bilo zabranjeno da te dodatne fondove koristi za sprovođenje, a CFTC bi mogao da pristupi svojim fondovima samo ako agencija osnuje kripto-specifičnu samoregulatornu organizaciju. Federalna trgovinska komisija, koja ima nadležnost nad lažnim oglašavanjem, takođe bi dobila 150 miliona dolara tokom pet godina za obrazovanje potrošača i sprovođenje u vezi sa digitalnom imovinom.

Demokrata iz Njujorka i republikanac iz Vajominga takođe žele da izmene poreski tretman digitalne imovine, uključujući preciziranje definicije brokera koja je uključena u infrastrukturni zakon iz 2021. godine, što je izazvalo zabrinutost u vezi sa tretiranjem razvijača kriptovaluta i drugih učesnika u mreži kao finansijskih posrednika u poreske svrhe.

Zvanično saopštenje o predstavljanju revidiranog zakona se očekuje kasnije u sredu.