Bitcoin kitovi su u režimu akumulacije, kaže CryptoQuant.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • CryptoQuant kaže da veliki vlasnici bitkoina akumuliraju i zadržavaju svoje novčiće dok cene ostaju u rasponu.
  • Firma podržava analizu sa tri podatka: odnos velikih riba na berzi, uništeni dani novčića na berzi i vrednost neiskorišćenih izlaza transakcija.

Veliki vlasnici bitkoina, ili veliki posednici kriptovalute, su u fazi akumulacije i zadržavaju svoje novčiće dok cene ostaju u rasponu, prema podacima i istraživanju firme CryptoQuant.

Pozivajući se na tri podatka u svom najnovijem nedeljnom izveštaju – odnos velikih riba na berzi, uništeni dani novčića na berzi i vrednost neiskorišćenih izlaza transakcija – CryptoQuant je zaključio da veliki vlasnici bitkoina, koji poseduju 1.000 do 10.000 bitkoina, akumuliraju više bitkoina ovog meseca na nivoima cene od oko 30.000 dolara.

Prvi podatak – odnos velikih riba na berzi bitkoina – je odnos između 10 najvećih priliva bitkoina na berzi u poređenju sa ukupnim prilivima bitkoina na berzi. Ovaj odnos pokazuje koji procenat priliva na berzu je napravljen od strane velikih riba u datom danu. CryptoQuant je rekao da je odnos velikih riba na berzi bitkoina na svim berzama koristeći jednostavni pokretni prosek u poslednjih 30 dana (SMA 30) dostigao petogodišnji minimum, što ukazuje da su 10 najvećih priliva na berze primetno mali u poređenju sa ukupnim prilivima na kripto berze.

Drugim rečima, veliki vlasnici zadržavaju svoje bitkoine, što rezultira smanjenim kretanjem na berzama.

Drugi podatak – uništeni dani novčića na berzi – je metrika koja meri koliko dugo je bitkoin bio zadržan na adresi pre nego što je poslednji put pomeran, dajući veću težinu novčićima koji su zadržani duže vreme. CryptoQuant je rekao da je uništeni dani novčića na berzi bitkoina dostigao osmogodišnji minimum na osnovu SMA 30, dodajući da to ukazuje da su prilivi na berze od strane dugoročnih investitora na istorijski niskim nivoima. Drugim rečima, veliki vlasnici ne aktivno premeštaju svoje novčiće na berze u svrhu prodaje.

Treći podatak – vrednost neiskorišćenih izlaza transakcija (UTXO) – predstavlja neiskorišćene količine bitkoina na različitim adresama. “U jednostavnim terminima, UTXO je prilično sličan javnoj adresi (novčaniku)”, rekao je Mikołaj Zakrzowski, istraživački analitičar u CryptoQuant-u, za The Block. “Možete zamisliti UTXO kao kutiju koja sadrži određenu količinu bitkoina. Svaki UTXO pokazuje samo jednu javnu adresu i na primer, količina bitkoina koju vidite u svom novčaniku zapravo su višestruki UTXO koji pokazuju na vašu javnu adresu i zajedno, kada se saberu, čine broj koji vidite kao ‘stanje’ u svom novčaniku.”

Vrednost UTXO trake bitkoina od 1.000 do 10.000 bitkoina je porasla, rekao je CryptoQuant. To znači da veliki vlasnici koji poseduju između 1.000 i 10.000 bitkoina akumuliraju više bitkoina, dodala je firma. Zakrzowski je rekao da novčanici koji poseduju 1.000 do 10.000 bitkoina su stvarni veliki vlasnici, prema CryptoQuant-u, jer veći broj novčanika koji poseduju više od 10.000 bitkoina obično pripada berzama ili fondovima.