Viši tehnološki akcije više koriste ether nego bitcoin, kaže CME Group.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Kretanja u tehnološkom Nasdaq 100 obično više utiču na cenu ethera nego na cenu bitkoina, prema novom izveštaju CME Grupe.

Performanse tehnoloških akcija su uobičajena metrika koju široko prate u kripto krugovima, ali CME Grupa kaže da kretanja u tehnološkom Nasdaq 100 obično više utiču na cenu ethera nego na cenu bitkoina.

“Kada tehnološke akcije rastu, ETHBTC obično raste jer eth ima više koristi od btc-a”, rekao je Erik Norland, viši ekonomista i izvršni direktor CME Grupe, u izveštaju objavljenom u četvrtak, referirajući se na kursnu razliku između ethera i bitkoina.

Razlika se može objasniti načinom na koji se eth i btc snabdevaju na tržištu i kako se koriste, rekao je Norland, ukazujući na “praktične primene” Ethereum pametne ugovorne mreže. S druge strane, bitkoin se uglavnom koristi kao “izuzetno volatilno” skladište vrednosti i zaštita od devalvacije fiat valuta.

Iako su bitkoin i ether poznati po volatilnim promenama cena, kursna razlika između najvećih svetskih kriptovaluta izgleda relativno stabilno u poređenju sa dnevnim stopom volatilnosti od oko 30% u protekloj godini, prema izveštaju. To je u poređenju sa 42% za cenu bitkoina i 59% za cenu ethera.

“Kada BTC raste, ETH obično raste još više”, napisao je Norland. “Kada BTC pada, ETH obično pada u većoj meri.”

Ipak, korelacija između cena ove dve kriptovalute se kretala oko 0,85 u protekloj godini, što ukazuje na veoma blisku vezu.

Izvor: CME Grupa

Uticaj američkog dolara na bitkoin i ether

Čini se da je ether osetljiviji na promene američkog dolara, a odnos ETHBTC jače reaguje na promene u snabdevanju bitkoina nego na promene u snabdevanju ethera, prema izveštaju.

“Jači USD izgleda da je više negativan za ETH nego za BTC”, rekao je Norland. “ETHBTC pokazuje gotovo nultu korelaciju sa kretanjima kamatnih stopa, zlatom i budućim ugovorima za naftu.”

Takođe, snabdevanje ethera obično raste nakon povećanja cene u odnosu na bitkoin. “Drugim rečima, snabdevanje ethera reaguje na cenu umesto da je pokreće”, rekao je Norland.

“Ako BTC raste pred nadolazeće smanjenje nagrade u aprilu 2024. godine, kao što je to bio slučaj pred prethodna smanjenja nagrade, to bi takođe moglo pomoći da cene ethera dodatno porastu u odnosu na druge valute”, dodao je.