Razgovori o stabilnoj američkoj kriptovaluti se zaustavljaju, dok stariji republikanac u Predstavničkom domu krivi Belu kuću.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Razgovori o zakonodavstvu za stvaranje sveobuhvatnog okvira za plaćanje stabilnih kovanica u SAD-u su zastali, barem privremeno, a republikanci krive Belu kuću za zastoj.

Pregovori o sveobuhvatnom okviru za plaćanje stabilnih kovanica u SAD-u su zastali, izjavio je predsednik Odbora za finansijske usluge Patrick McHenry u četvrtak ujutro.

Nakon što je započeo javnu raspravu i proces amandmana na zakonodavstvo o stabilnim kovanicama pred odborom, republikanac iz Severne Karoline je rekao da je napredak zastao, barem privremeno, zbog protivljenja Bele kuće. Pohvalio je svoju demokratsku koleginicu u odboru, predstavnicu Maxine Waters iz Kalifornije, za njen rad na zakonu.

“Nažalost, u ovim pregovorima je postojala treća strana koja nije delila isti osećaj hitnosti: Bela kuća”, rekao je McHenry, otvarajući četvrtakovu raspravu o drugoj verziji zakonodavstva o stabilnim kovanicama koja još ne odražava najnovije pregovore.

“Bipartizanski dogovor bio je na dohvat ruke”, dodao je, ističući da su pregovarači “bili bliži nego ikad” nakon 15 meseci razgovora, prekinutih izborima, promenom većinske kontrole u Predstavničkom domu SAD-a i kolapsom FTX-a i naknadnom zarazom u digitalnoj industriji imovine.

Počinje prebacivanje odgovornosti

Napori oko stabilnih kovanica smatrani su verovatnijim da će dobiti više podrške iz redova obe stranke u odnosu na zakon o strukturi kripto tržišta koji je odbor ipak odobrio sa šest demokrata i svim republikancima. Međutim, zastoj u pregovorima može da pokvari tu mogućnost.

Waters je kritikovala verziju zakona o stabilnim kovanicama koja se razmatra u četvrtak, kritikujući McHenryja kao “nestrpljivog” i nazivajući trenutnu verziju zakona “duboko problematičnom i lošom za Ameriku” zbog odredbe koja omogućava državnim regulatorima da odobre izdavanje stabilnih kovanica bez uključivanja Federalnih rezervi. Takođe je izrazila zabrinutost da bi kompanije poput Amazona i Facebooka mogle izdati sopstvene digitalne valute ako bi zakon, kako je trenutno napisan, postao zakon.

“Fed ne podržava zakon, Ministarstvo finansija ne podržava zakon, i nemamo podršku onih koji su nas zamolili da se uključimo u stabilne kovanice”, dodala je Waters, referirajući se na predsednički panel koji je pokrenuo pregovore o stabilnim kovanicama prošle godine.

Bankari su izrazili slične zabrinutosti kao Waters u pismima odboru prošle nedelje, iako se McHenry oštro suprotstavio tim kritikama u pismu odgovora koje je takođe poslao prošle nedelje.

Waters je takođe pokušala odložiti razmatranje zakona, glasanje koje je propalo po stranačkim linijama, 25-16.