Bitcoin se pada nakon MicroStrategy objave

Photo of author
AUTOR: Marija
Arhitekta | Dizajner | Bloger | Marija se bavi dizajnom i marketingom, pisanjem i edukacijom vezano za digitalne valute. Zanima se za kriptovalute i blokčejn tehnologiju od 2016 godine. Autor je bloga Belgrade Crypto.

Ukratko:

  • Bitcoin je skočio na skoro 30.000 dolara u utorak uveče nakon što je MicroStrategy rekao da bi mogao da kupi još digitalne imovine.
  • Ali opet je opao u sredu zbog zabrinutosti da bi makroekonomski podaci mogli uticati na rizičnu imovinu, kao što je bitcoin.

Bitcoin je skočio na skoro 30.000 dolara kasno u utorak nakon što je MicroStrategy objavio rezultate drugog kvartala i rekao da bi mogao kupiti još digitalne imovine. Ali pritisak na dole usled nastale neizvesnosti u vezi sa makroekonomskim osnovama ponovo ga je srušio u sredu.

Najveća digitalna imovina na svetu po tržišnoj kapitalizaciji pala je 2,4% od svog vrhunca sinoć na 29.262 dolara u 12:42 popodne po istočnom vremenu, prema podacima sa sajta CoinGecko. U utorak je porasla čak 3,7% nakon vesti od MicroStrategy.

Neki finansijski stručnjaci postaju sve sigurniji u stanje američke ekonomije. “Podaci o inflaciji su se poboljšali, a ključni ekonomski pokazatelji poput rasta BDP-a, potrošnje potrošača i stvaranja radnih mesta su bili jači od očekivanog”, rekao je ekonomista Američke privredne komore Curtis Dubay u belešci u sredu.

Ali čak i dok neki kažu da bi takozvani “meki slet” mogao biti dobar za digitalnu imovinu, drugi analitičari prikazuju složeniju sliku.

Jaki ekonomski pokazatelji

Suosnivač Sei Labs-a Jeff Feng je rekao da jaki ekonomski pokazatelji “mogu potvrditi poverenje u tradicionalna tržišta, potencijalno izazivajući neki pomak sa rizičnije imovine, poput bitcoina”.

Michael Dunn iz Bitnomial Exchange-a se složio sa ovom prognozom, navodeći da “američka ekonomska aktivnost može pokrenuti težnju Federalne rezerve ka povećanim kamatnim stopama i ograničenom kreditu, što vrši pritisak na potencijal bitcoina za rast cene”.

Međutim, Dunn je naglasio da fiksna ponuda bitcoina zajedno sa jakim ekonomskim podsticajima oko Bitcoin mreže čini ga otpornim na većinu glavnih makroekonomskih događaja.

“Poznat je kao ‘zlatni standard’ u kripto zajednici i zahteva pažnju institucionalnih investitora koji teže raznolikom portfoliju rizika”, rekao je Dunn za The Block.


Izvor: The Block