Consensys tužen zbog intelektualne svojine

Photo of author
AUTOR: Marija
Arhitekta | Dizajner | Bloger | Marija se bavi dizajnom i marketingom, pisanjem i edukacijom vezano za digitalne valute. Zanima se za kriptovalute i blokčejn tehnologiju od 2016 godine. Autor je bloga Belgrade Crypto.

Ukratko:

  • U tužbi, preduzetnik Joel Dietz tvrdi da je počeo da radi na kripto novčaniku zasnovanom na veb pretraživaču nazvanom Vapor.
  • Consensys je demantovao optužbe u izjavi za CoinDesk.

Preduzetnik Joel Dietz optužio je softversku firmu Consensys da je preuzela ideju za veb kripto novčanik koji će kasnije postati MetaMask, CoinDesk izveštava, pozivajući se na tužbu podnetu u državnom sudu u Kaliforniji u utorak.

Dietz tvrdi da je prvobitno razvio intelektualnu svojinu za veb kripto novčanik u projektu iz 2014. godine nazvanom Vapor. Za taj projekat, Dietz je angažovao zaposlenog u Consensysu, Aarona Davisa, za pomoć u kodiranju 2015. godine, ali Dietz tvrdi da je Davis otišao da osnuje kripto veb novčanik koji je nazvan MetaMask sa Danom Finlayem.

Dietz takođe tvrdi da je Consensys umanjio njegovu ulogu u MetaMask-u nakon lansiranja novčanika.

Consensys opovrgava tužbu

U izjavi za CoinDesk, Consensys tvrdi da Dietz “nema nikakve veze sa MetaMaskom” i insistira da su Aaron Davis i Dan Finlay osnovali MetaMask 2016. godine.

Consensys se smatra osnovom kripto ekosistema zbog nadzora nad MetaMaskom, jednim od najpopularnijih kripto novčanika. Firma je prikupila 450 miliona dolara u Seriji D finansiranja početkom 2022. godine, što je dovelo do procene vrednosti Consensysa od 7 milijardi dolara.


Izvor: The Block