Celsius i Alex Mašinski suočavaju se sa nizom krivičnih i regulatornih optužbi.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • CEO propalog kripto zajmodavca suočava se sa krivičnim optužbama, dok sama kompanija sada suočava sa značajnim regulatornim merama pored trenutnog bankrota. 
  • Optužnica i podnesci federalnih regulatora tvrde da su Mashinsky i kompanija pumpali cenu Celsius-ovog domaćeg tokena koristeći sredstva klijenata i ponavljano obmanjivali svoje klijente.

Alex Mashinsky i kompanija koju je osnovao i vodio suočavaju se sa nizom optužbi za prevaru nakon što su protiv bivšeg izvršnog direktora Celsiusa podignute krivične i građanske optužbe, a kompanija je imenovana kao suoptuženik u građanskim postupcima koje su pokrenuli američki regulatori. 

Bivši izvršni direktor bankrotnog kripto zajmodavca Celsius optužen je od strane federalnih tužilaca u optužnici koja je javno objavljena u četvrtak, sa optužbama za višestruke šeme prevare svojih klijenata. 

Optužnica i podnesci federalnih regulatora tvrde da su Mashinsky i kompanija pumpali cenu Celsius-ovog domaćeg tokena koristeći sredstva klijenata i ponavljano obmanjivali svoje klijente. Komisija za hartije od vrednosti i berze, Federalna trgovinska komisija i Komisija za trgovanje robama takođe su pokrenule svoje građanske postupke protiv Mashinskya i kompanije.

U suštini, Mashinsky je predstavljao Celsius kao modernu banku, gde klijenti mogu sigurno deponovati kripto sredstva i ostvarivati kamatu”, tužioci su naveli u optužnici protiv bivšeg izvršnog direktora u problemima i Roni Cohen-Pavon, glavnog direktora za prihod kompanije. 

“Međutim, Mashinsky je zapravo vodio Celsius kao rizični investicioni fond, prikupljajući novac od klijenata pod lažnim i obmanjujućim pretpostavkama i pretvarajući klijente u nesvesne investitore u poslovanje koje je mnogo rizičnije i mnogo manje profitabilno nego što je Mashinsky predstavljao”, nastavili su.

Celsius postiže nagodbu sa FTC-om

Celsius je sam postigao nagodbu sa FTC-om u iznosu od 4,7 milijardi dolara, iako zbog trenutnog bankrota kompanije, FTC je pristao da obustavi plaćanje kako bi omogućio Celsiusu da maksimizira povraćaj preostalih sredstava klijentima. Mashinsky i suosnivači Shlomi Daniel Leon i Hanoch “Nuke” Goldstein” to nisu učinili, što znači da će agencija nastaviti sa građanskim postupkom protiv njih pred sudom. 

“Dok su lagali svoje klijente kako bi ih sprečili da povuku svoje kripto depozite, Leon, Goldstein i Mashinsky su sebe zaštitili povlačenjem značajnih suma kriptovaluta iz Celsiusa dva meseca pre nego što je kompanija podnela zahtev za bankrot”, izjavila je FTC u saopštenju. “Potrošači su naknadno izgubili pristup svojim životnim ušteđevinama, novcu za fakultet i novcu koji su štedeli za penziju.”

Postupci SEC-a i CFTC-a ostaju otvoreni uprkos nagodbi kompanije sa FTC-om. 

Tužioci i regulatori su rekli da je Mashinsky “izrekao toliko lažnih i obmanjujućih izjava” u direktnim internet prenosima da su zaposleni počeli pregledati snimke nakon emitovanja, ponekad izbacujući “pogrešne prikaze” nakon što su više puta upozorili Mashinskya da to što govori nije istina. 

Mashinsky i kompanija takođe su optuženi za laganje klijenata i obavljanje poslovnih operacija koje su doprinele propasti kompanije, uključujući izdavanje preko 1 milijarde dolara neobezbeđenih poslovnih zajmova uprkos javnim izjavama Mashinskya koje su tvrdile suprotno.