SEC se suočava sa “buđenjem” nakon odluke o Rippleu, iako je žalba verovatna.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Analitičari su videli odluku federalnog sudije u slučaju Securities and Exchange Commission protiv Ripple-a kao “upozorenje” za SEC, iako se odluka može poništiti na žalbi. 
  • Obim uticaja odluke izvan slučaja Ripple-a ostaje da se vidi, jer sudija je odbio da presudi da su neke od prodaja XRP-a od strane Ripple-a prekršile zakon o hartijama od vrednosti, iako su prodaje institucionalnim investitorima bile prekršaj.

Ripple Labs je ostvario delimičnu pobedu na sudu u četvrtak, kada je federalni sudija presudio da neke od prodaja XRP tokena, koje su izazvale optužbe Securities and Exchange Commission, nisu u potpunosti ispunile definiciju ponude hartija od vrednosti. 

Odluka, koju SEC još uvek razmatra za moguću žalbu, ne oslobađa u potpunosti Ripple ili njegove vodeće izvršne direktore od mogućih građanskih posledica. Sudija Analisa Torres iz Južnog okruga Njujorka naložila je suđenje porotom za izvršnog direktora Ripple-a, Brada Garlinghouse-a, i izvršnog predsednika Chrisa Larsen-a, da se utvrdi da li su odgovorni za nezakonite prodaje hartija od vrednosti institucionalnim investitorima koji su kupili XRP u vrednosti stotine miliona dolara. 

Međutim, kripto industrija je u celini proslavila delimičnu pobedu za Ripple, predstavljajući je kao razvoj koji pokazuje pukotine u oklopu SEC-a. Agencija ima nepobedivu evidenciju u slučajevima sprovođenja protiv kripto firmi koja datira još od balona inicijalne ponude novčića 2017. godine. 

“Radujem se povratku novca za moje Acela karte sada kada više ne moram da dolazim i razgovaram sa @SECGov. Lmfao,” Gemini suosnivač Cameron Winklevoss tvitovao u reakciji na presudu.

U saopštenju, portparol SEC-a je pohvalio delove presude koji su utvrdili da su prodaje XRP-a “ugovori o investiciji u suprotnosti sa zakonima o hartijama od vrednosti u određenim okolnostima”, i napomenuo da je sud odbacio Ripple-ovu preferiranu definiciju testa za hartije od vrednosti za ugovore o investiciji.  

Potpuni uticaj odluke od četvrtka će se nastaviti tokom narednih meseci, jer stručnjaci se slažu da su žalbe i od strane Ripple-a i od strane SEC-a verovatne. 

Odluka sa mogućim velikim posledicama

Torres je presudila da “slepa prodaja” Ripple-a, u kojoj je kompanija koristila algoritam za prodaju XRP na trgovačkim platformama kupcima čiji identitet nije znala, nije bila ponuda hartija od vrednosti jer kupci “nisu mogli znati da li su njihove novčane uplate otišle Ripple-u ili nekom drugom prodavcu XRP-a.” 

Federalni sudija je primetila da su ove takozvane programatske prodaje predstavljale manje od jedan posto globalnih transakcija XRP-a od 2017. godine. Torres je izgleda ukazala da kupovine XRP-a u transakcijama gde kupac nije znao da je Ripple prodavac, kao u programatskim prodajama, ili na sekundarnom tržištu ne bi se kvalifikovale kao de facto investicije u kompaniju, što bi se smatralo nezakonitim prodajama hartija od vrednosti.

“Stoga, ogromna većina pojedinaca koji su kupili XRP sa digitalnih berzi uopšte nisu uložili novac u Ripple,” napisala je Torres.

Ona je to uporedila sa prodajama Ripple-a institucionalnim kupcima, koji su znali od koga su kupili XRP, i mogli su razumno očekivati da ostvare profit investiranjem u zajedničko preduzeće, što je karakteristika zakona o hartijama od vrednosti. 

Ipak, nije jasno da li je Torres nameravala da njena presuda o slepoj prodaji bude široko odobrenje za prodaju na sekundarnom tržištu. U svojoj presudi, sudija je napisala da će “ukupnost okolnosti” oko transakcije odrediti da li je sekundarna prodaja nezakonita ponuda hartija od vrednosti ili ne.

Ripple efekti

Iako presuda nije oslobodila kompaniju i njene vodeće izvršne direktore od mogućih posledica sprovođenja, pravni stručnjaci su videli deo presude o programatskim kupcima kao pobedu kako za Ripple, tako i za širu kripto industriju. 

“Logičan zaključak je da sekundarne prodaje XRP-a nisu transakcije hartija od vrednosti,” rekao je Stephen Palley, partner i suosnivač digitalne trgovinske grupe u advokatskoj firmi Brown Rudnick.

To bi moglo imati velike posledice za sekundarno tržište digitalnih sredstava, gde se odvija većina kripto transakcija. To bi takođe moglo ojačati argumente industrije u drugim postupcima, poput slučaja SEC-a protiv Coinbase-a zbog nekoliko digitalnih sredstava koja je kompanija navela za javno trgovanje.

“Ovo je velika pobeda za industriju i veliki gubitak za SEC jer, zapravo, time što je utvrdila da programatske prodaje nisu ugovori o investiciji, ona tvrdi da transakcije na sekundarnom tržištu kripto sredstava nisu hartije od vrednosti,” rekao je Gary DeWaal, stariji savetnik u advokatskoj firmi Katten. 

Teresa Goody Guillén, partner u advokatskoj firmi BakerHostetler, se složila. 

“Do sada izdavači digitalnih sredstava nisu se borili na sudu do ovog nivoa i dobili presudu da su transakcije koje uključuju digitalno sredstvo u određenim okolnostima ne hartije od vrednosti, tako da mislim da će ovo imati posledice i u slučajevima Coinbase-a i Binance-a,”