Rivalne berze se pridružuju Coinbase-u u ponovnom otvaranju trgovanja XRP-om nakon sudskog presuđivanja.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Coinbase, Crypto.com i Kraken Pro ponovo otvaraju trgovanje XRP-om. Gemini takođe razmatra ponovno uvrštavanje tokena.
  • Vesti slede nakon mešovite sudske odluke koja je označila delimičnu pobedu za Ripple u dugogodišnjem pravnom sporu sa regulatorom hartija od vrednosti.

Sve veći broj kripto berzi ponovo otvara trgovanje XRP-om, nakon mešovite odluke američkog federalnog sudije u dugogodišnjem pravnom sporu između regulatora hartija od vrednosti i Ripple-a.

Kripto platforme, uključujući Crypto.com i Kraken Pro, izjavile su u petak ujutru po azijskom vremenu da je XRP ponovo uvršten na njihovim trgovačkim platformama. 

Mnoge berze koje posluju u SAD su obustavile trgovanje XRP-om kada je Komisija za hartije od vrednosti podnela tužbu protiv Ripple Labs-a krajem 2020. godine. Njihova promena stava dolazi dok mnogi posmatrači slave jučerašnju mešovitu odluku kao ključnu pobedu za sektor. 

“Kupite XRP po stvarnoj ceni sa USD, EUR, GBP i 20+ fiat valuta,” Crypto.com tvitovao je, dok je Kraken Pro rekao na Twitter-u da je XRP “ponovo u potpunom režimu trgovanja” na svojoj platformi. 

Ranije danas, kripto berza Gemini je izjavila da razmatra ponovno uvrštavanje XRP-a. “S obzirom na današnju odluku da prodaja XRP-a na berzama nije hartija od vrednosti, Gemini razmatra uvrštavanje XRP-a za spot i derivativno trgovanje,” Gemini je rekao u tvitu.

Coinbase, najveća kripto berza u SAD, je juče saopštila da će ponovo omogućiti trgovanje XRP-om. “Pročitali smo pažljivo razmišljenu odluku sudije Torres,” izjavio je Paul Grewal, glavni pravni zastupnik Coinbase-a u tvitu. “Pažljivo smo pregledali našu analizu. Vreme je za ponovno uvrštavanje.”

Međutim, i dalje postoji neizvesnost u vezi sa statusom XRP-a. Mešovita odluka Suda južnog okruga Njujorka u tužbi između SEC-a i Ripple-a nikako nije kraj tog spora. Sada bi slučaj mogao ići na suđenje ili biti predmet žalbe

Pravo vreme za nastavak trgovanja XRP-om?

Dok je sudija Analisa Torres juče presudila da neke prodaje XRP-a nisu u potpunosti ispunile definiciju ponude hartija od vrednosti, istakla je i da su prodaje Ripple-a institucionalnim kupcima bile nezakonite prodaje hartija od vrednosti.

“Čini se da je formulacija bila dovoljno jasna za [mnoge berze], ili barem da njihovi pravni timovi smatraju da mogu izdržati bilo kakve pravne posledice na osnovu trenutne odluke,” rekao je Justin d’Anethan, šef razvoja poslovanja u APAC regionu u Keyrock-u, trgovcu na kripto tržištu.

“Priznajem, u svetlu mnogih problema berzi, uvrštavanje i trgovanje tokenom koji je okarakterisan kao ‘ne hartija od vrednosti’ deluje razumno,” dodao je d’Anethan.

Youwei Yang, glavni ekonomista Bit Mining-a, rekao je da berze često otvaraju trgovanje popularnim kovanicama “ranije nego kasnije”.

“Berze profitiraju od volatilnosti i uzbuđenja oko kovanica, jer pohlepa i strah stvaraju više mogućnosti za obim transakcija i naknade,” dodao je Yang. “Berze i učesnici mogu biti previše optimistični, ali potencijalni povrat od ponovnog otvaranja premašuje rizik od tužbi i kazni zbog percipiranog uspeha Ripple-a.”

Wayne Huang, suosnivač i izvršni direktor berze XREX sa sedištem u Tajpeju, rekao je da je odluka dala mnogim berzama, posebno onima koje služe američkim investitorima, signal da bi moglo biti u skladu sa propisima da uvrste ili ponovo uvrste XRP. “Sudovi podržavaju mehanizme odbrane industrije u borbi protiv nepravične primene zakona,” dodao je on.