JPMorgan kaže da nadolazeće smanjenje bitkoina može biti stresni test za rudare.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Nadolazeće smanjenje nagrade za Bitcoin moglo bi staviti rudare na test sa nižim nagradama i većim troškovima, prema analitičarima JPMorgana.
  • Rudari sa nižim troškovima električne energije će se bolje snaći nakon smanjenja nagrade, dok bi oni sa većim troškovima mogli imati problema, kažu analitičari.

Nadolazeći događaj smanjenja nagrade za Bitcoin će biti ključni test za rudare dok se suočavaju sa smanjenim nagradama i povećanim proizvodnim troškovima, prema JPMorganu.

“Rudari sa nižim troškovima električne energije će lakše moći da se prilagode nakon događaja smanjenja nagrade, dok bi rudari sa većim troškovima električne energije mogli imati problema nakon događaja smanjenja nagrade,” napisali su strategisti JPMorgana predvođeni Nikolao Panigirtzoglou u izveštaju u četvrtak. Jednostavno rečeno, događaj smanjenja nagrade će odrediti sposobnost rudara da se prilagode i ostanu profitabilni u promenljivom okruženju.

Smanjenje nagrade za Bitcoin je događaj koji se dešava otprilike svake četiri godine, smanjujući nagradu za rudarenje novih Bitcoin blokova za polovinu, efektivno smanjujući stopu kreiranja novih bitcoina, kako bi se kontrolisala inflacija i održala retkost bitcoina tokom vremena. Nadolazeće smanjenje nagrade za Bitcoin će rezultirati smanjenjem nagrade bloka sa 6.25 bitcoina na 3.125 bitcoina.

Iako se smanjenje nagrade za Bitcoin generalno smatra pozitivnim za cenu Bitcoina, predstavlja izazove za Bitcoin rudare, jer je trošak proizvodnje istorijski delovao kao donja granica cene, prema analitičarima JPMorgana. “Prema našem trenutnom modelu troška proizvodnje bitcoina, promena od jednog centa po kWh [kilovat-satu] u ceni električne energije izaziva promenu od 4.300 dolara u trošku proizvodnje bitcoina. Nakon smanjenja nagrade, ova osetljivost bi se udvostručila na 8.600 dolara, čime bi se povećala ranjivost proizvođača sa većim troškovima,” rekli su analitičari.

Konkurencija među Bitcoin rudarima takođe se pojačava pred događaj smanjenja nagrade, jer se Bitcoin hash rate, odnosno ukupna računarska snaga za rudarenje kriptovalute, povećava, prema analitičarima. Međutim, nakon događaja smanjenja nagrade, Bitcoin hash rate možda neće nastaviti da raste istim tempom bez održanog rasta cene Bitcoina iznad troška proizvodnje ili velikog povećanja transakcionih naknada koje bi moglo da nadoknadi smanjenje nagrada izdavanja, rekli su analitičari.

“A trenutno opadanje interesovanja za ordinalima predstavlja dodatni izazov za prihode Bitcoin rudara,” zaključili su analitičari.