Cena bitkoina pada pred očekivanim povećanjem kamatnih stopa Feda i ECB-a.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Cena bitkoina pala je na oko 29.000 dolara kako tržište ceni očekivano povećanje kamatnih stopa od strane Federalne rezerve i Evropske centralne banke ove nedelje.

Cena bitkoina je kratko pala ispod 29.000 dolara prvi put u mesec dana u ponedeljak usled negativnih okolnosti povezanih sa očekivanim povećanjem kamatnih stopa ove nedelje kod Federalne rezerve i Evropske centralne banke.

Cena najveće kriptovalute na svetu pala je za 2,9% u poslednjih 24 sata na 29.044 dolara u 12:22 po podne u Njujorku, prema podacima sajta CoinGecko

U sredu će Federalni otvoreni tržišni komitet objaviti svoju sledeću odluku o kamatnim stopama, a analitičari očekuju povećanje od 25 baznih poena, što će dovesti do ciljnog raspona od 5,25-5,50%. U četvrtak se očekuje da ECB poveća kamatne stope za 25 baznih poena na 4,25%.

Investitori će pažljivo pratiti formulaciju izjave Federalne rezerve nakon odluke o kamatnim stopama. Ukoliko se zadrže jake tendencije, konsolidacija bitkoina oko oznake od 29.000 dolara mogla bi se suočiti sa pritiskom naniže.

Negativne okolnosti za bitkoin

“Negativne okolnosti za bitkoin proizlaze iz očekivanih povećanja kamatnih stopa od strane Federalne rezerve i Evropske centralne banke ove nedelje”, rekao je Džef Feng, suosnivač Sei Labs, za The Block. “Ove monetarne prilagodbe, iako tipične kontrinflatorne mere, mogu indirektno izazvati izazov privlačnosti bitkoina kao zaštite od inflacije.”

Međutim, Feng je dodao da bi očekivanja već mogla biti uračunata od strane veštih učesnika na tržištu.

“Nedavni podaci koji pokazuju bolje od očekivanih brojki inflacije mogu rezultirati pozitivnijim izgledima na tržištu, što može ponovo oživeti bikovski sentiment kako u kripto tako i u tehnološkom sektoru, uprkos povećanju kamatnih stopa”, rekao je on.

Indikatori akumulacije bitkoina

U poslednjem mesecu, rezerve bitkoina koje drže berze su opadale jer rudari manje šalju.
 
Prema podacima sajta CryptoQuant, došlo je do smanjenja bitkoina koji se drže na svim berzama za gotovo 100.000 novčića u poslednjem mesecu. S druge strane, rudari bitkoina su povećali rezerve na svojim povezanim novčanicima za oko 2.000 novčića u istom periodu.
 
Obe metrike ukazuju na smanjenje likvidne ponude bitkoina jer se sve više novčića čuva u novčanicima za hladno skladištenje.
 
“Ovo smanjenje ponude, uz pretpostavku stabilne potražnje, može stvoriti neravnotežu između ponude i potražnje koja će podržati putanju cene bitkoina”, rekao je Feng, dodajući da podaci ukazuju na to da rudari zadržavaju svoje nagrade umesto da ih prodaju na berzama. “Ova faza akumulacije među rudarima ukazuje na bikovski sentiment jedne od najkritičnijih frakcija bitkoina.”
 
Podaci sa sajta Glassnode takođe ukazuju na padajući trend visoko likvidne ponude bitkoina. Adrese koje drže novčiće najmanje 155 dana, klasifikovane kao dugoročni vlasnici, sada kontrolišu rekordnih tri četvrtine ukupne ponude digitalne imovine, što ukazuje na nastavak akumulacije i slabljenje prodajnog pritiska na tržištu.
 
“Dugoročna ponuda vlasnika bitkoina dostigla je novi rekord od 14,52 miliona BTC, što je ekvivalentno 75% ukupne ponude u opticaju”, tvitovao je Glassnode u ponedeljak. “Ovo ukazuje na to da je zadržavanje preferirana tržišna dinamika među zrelijim investitorima.”