Cena bitkoina raste nakon što je Fed povećao kamate kao što se očekivalo.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Cena bitkoina je porasla u sredu nakon što je Federalna rezerva povećala kamatne stope za 25 baznih poena, kao što se očekivalo.

Cena bitkoina je porasla nakon što je američka Federalna rezerva povećala kamatne stope za 25 baznih poena, kao što se očekivalo. Nakon sastanka Odbora za otvoreno tržište Federalne rezerve u sredu, ciljni raspon za federalne fondove sada iznosi 5,25%-5,5%.

Najveća kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji porasla je za 1,3% na 29.592 dolara u 16:52 u Njujorku, prema CoinGecko. Već više od mesec dana se kreće u uskom rasponu između oko 29.000 i 31.500 dolara.

Današnja odluka Federalne rezerve označava 11. povećanje kamatnih stopa u poslednjih 17 meseci, nakon kratke pauze u junu. Centralna banka je upozorila da inflacija ostaje visoka i da je “snažno posvećena” smanjenju na svoj cilj od 2%. 

Dodatno zatezanje politike

“Prilikom određivanja obima dodatnog zatezanja politike koje može biti prikladno za vraćanje inflacije na 2% tokom vremena, Odbor će uzeti u obzir kumulativno zatezanje monetarne politike, kašnjenje s kojim monetarna politika utiče na ekonomsku aktivnost i inflaciju, kao i ekonomske i finansijske razvoje”, navodi se u saopštenju

Predsednik Federalne rezerve, Džerom Pauel, je na konferenciji za novinare izjavio da bi dalje povećanje kamatnih stopa moglo uslediti u septembru, ako bude potrebno. 

“Takođe bih rekao da je moguće da odlučimo da ostanemo stabilni na tom sastanku. Donosićemo pažljive procene, kako sam rekao, sastanak po sastanak”, rekao je.

Američke akcije su uglavnom bile mirne odmah nakon objave, pri čemu je Nasdaq pao za 0,3%, S&P 500 je porastao za 0,1%, a Dow Jones Industrial Average je porastao za 0,4%.

(Ažuriranje cena.)