CEO Worldcoin-a brani token nakon kritika

Photo of author
AUTOR: Marija
Arhitekta | Dizajner | Bloger | Marija se bavi dizajnom i marketingom, pisanjem i edukacijom vezano za digitalne valute. Zanima se za kriptovalute i blokčejn tehnologiju od 2016 godine. Autor je bloga Belgrade Crypto.

Ukratko:

  • Kripto veterani su kritikovali “nizak float” tokena Worldcoin-a.
  • Aleks Blania, izvršni direktor glavnog razvojnog tima Worldcoin-a Tools for Humanity, rekao je da je launch dizajniran da token stavi u novčanike milijarde ljudi.

Kripto veterani su nezadovoljni načinom na koji je Worldcoin, kripto projekat ko-kreiran od strane Sama Altmana, upravljao izdavanjem svog dugoočekivanog tokena prošle nedelje.

Projekat usmeren na identitet lansirao je svoj token WLD 24. jula — sa preko 2 miliona prijavljenih za dobijanje svog dela. Ali Worldcoin, njegovi partneri za stvaranje tržišta i berze na kojima se token WLD navodi, svi su dobili kritike zbog airdropa.

Mat Batsinelas, osnivač Glass Markets, rekao je The Block-u: “Oko 95% kružećih tokena bilo je u rukama market mejkera, koji imaju mnogo kraće rokove incentiva od članova tima, venturskih kapitalista i drugih zainteresovanih strana.”

Kritičari su se fokusirali na “nizak float” tokena, zabrinuti da to stvara veštački visoku cenu pri lansiranju koja može kasnije pasti kada tokeni dodeljeni članovima tima i investitorima budu otključani.

Worldcoin whitepaper navode da će pri lansiranju biti najviše 143 miliona tokena WLD u cirkulaciji — od ukupne zalihe od 10 milijardi. Problemi sa infrastrukturom tokom otvaranja nedelje značili su da je, u stvari, značajno manje tokena bilo raspodeljeno na početku. Beleške o Worldcoin-u navode da je od početnih 143 miliona tokena, 43 miliona dodeljeno verifikovanim korisnicima, dok je 100 miliona pozajmljeno petorici stvaraoca tržišta koji rade van Sjedinjenih Američkih Država na period od tri meseca.

Aleks Blania, izvršni direktor glavnog razvojnog tima Worldcoin-a Tools for Humanity, odbranio je lansiranje WLD u epizodi podkasta The Scoop. Rekao je da je tim očekivao da primi kritike zbog niskog floata, ali da smatra da je to bilo neophodno.

“Worldcoin je po dizajnu vrlo različit zato što je suštinski poenta da ovo zaista želimo da donesemo milijardama ljudi i mi smo vrlo rešeni da to uradimo”, rekao je Blania. “I to znači da ne možemo podeliti 10% kružeće zalihe. Bilo bi smešno. Bilo bi vrlo nefer.”

Worldcoin nije odgovorio na posebne zahteve za komentar o lansiranju WLD.

Pri lansiranju, token WLD Worldcoin-a skočio je na vrednost od 28 milijardi dolara — iako je ta brojka sada pala na 23 milijarde. Cena WLD odmah se pomerila na preko 3 dolara pre nego što je pala ispod 2 dolara nakon jednog dana trgovanja. Sada je na 2,30 dolara, prema CoinGecko-u.

Uloga market mejkera 

Postavljena su i pitanja o ulozi market mejkera — koji obezbeđuju likvidnost za olakšavanje trgovanja novim tokenima.

“Nemam mišljenje o Worldcoin $WLD projektu, ali mi se ne sviđa javno lansiranje tokena”, rekao je Džef Dorman, glavni investicioni direktor Arka, u tvitu 25. jula. “Još jednom, market mejkeri, berze i venturski kapitalisti treba da snesu odgovornost za ove akcije. Oni su efektivno investicioni bankari i treba da navedu nove tokene na ‘fer cenu’. Ovo nije fer cena.” Dodao je da je strategija “kratkovida i neetička.” Ari Pol, glavni investicioni direktor i suosnivač kripto investicione firme BlockTower Capital, ima sličan pogled na stvari.


Izvor: The Block