CFTC optužuje par zbog prevare “Blagoslovi od Boga putem kriptovaluta”

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Michael i Amanda Griffis navodno su pomiješali bazen sa ličnim sredstvima, prema pritužbi objavljenoj u utorak. 

Komisija za trgovanje robnim futuresima optužila je par za navodno prevarenih preko 100 ljudi sa digitalnim sredstvima komoditeta bazena koji je nazvan “Blagoslovi Božji kroz kripto”.

Michael i Amanda Griffis, vlasnici nekretninske kompanije u Clarksvilleu, Tennessee, prikupili su preko 6 miliona dolara tako što su se obratili kolegama i kupcima nudeći im mogućnost da udruže sredstva za trgovinu digitalnim sredstvima komoditeta futures ugovora, rekla je CFTC u utorak u saopštenju.

“Optuženi su lažno tvrdili da će sredstva bazena biti sigurna i pod njihovom kontrolom, da će učesnici bazena moći očekivati visoke dobitke i da će optuženi koristiti sredstva bazena za trgovinu ‘kripto futuresima’ na platformi ‘Apex Trading Platform’ uz savjet osobe koja je identifikovana samo kao ‘Trenerica Wendy'”, rekla je CFTC. “Kako je dalje navedeno u pritužbi, optuženi su iskoristili svoje lične i profesionalne odnose, razvijene kroz svoj posao nekretnina, da ubijede žrtve da je šema bazena legitimna.”

‘Bazeni blagoslova’

Bazen komoditeta tvrdio je da daje “investitorima mogućnost klađenja na buduću cijenu kriptovalute”, a par je obećao “preuveličane profite” bez otkrivanja potencijalnih rizika, rekla je agencija u pritužbi.

Dvoje optuženih navodno su pomiješali bazen sa svojim ličnim sredstvima.

Učesnici bazena bi prebacivali sredstva na račun Michaela Griffisa, koji bi zatim prebacio ta sredstva na svoj lični račun na Coinbase-u. Odande bi pretvarao sredstva u digitalne komoditete kao što su bitcoin ili Tether i prebacivao ih na elektronsku platformu za trgovanje pod nazivom Apex Trading Platform kako bi trgovao futuresima, rekla je CFTC. 

Okvirno 855.000 dolara isplaćeno je nekim učesnicima bazena, što je CFTC rekla da je povezano sa Ponzi stilom plaćanja. 

“Optuženi su izdali učesnike bazena i profitirali od tog izdaje. Današnje podnošenje pritužbe potvrđuje dugogodišnju posvećenost CFTC-a da drži odgovornima one koji iskorištavaju žrtve”, rekao je Ian McGinley, direktor odeljenja za sprovođenje CFTC-a. 

I Michael i Amanda Griffis rade u EXIT Realty Screamin’ Eagle. Nekretninska firma nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar.