Christensen podržani Bluechip lansira ocene stabilnih kovanica, USDD dobija ocenu ‘F’

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Neprofitna organizacija Bluechip je pokrenula platformu za ocenjivanje stabilnih kovanica kako bi procenila sigurnost i rizike povezane sa popularnim stabilnim kovanicama.
  • Platforma nudi ocene u obliku slova za 15 početnih stabilnih kovanica, pri čemu BUSD, LUSD, PAXG i GUSD dobijaju ocenu “A”, dok USDD dobija ocenu “F”.

Bluechip, neprofitna organizacija posvećena proceni sigurnosti stabilnih kovanica, predstavila je svoju platformu za ocenjivanje koja ima za cilj pružanje transparentnih i nepristrasnih procena najpopularnijih stabilnih kovanica na tržištu kriptovaluta.

Ocene se pružaju besplatno, omogućavajući svakome da proceni sigurnost stabilnih kovanica bez obzira na tehničko znanje, izjavio je Bluechip u saopštenju. 

Garett Jones, glavni ekonomista u Bluechipu, rekao je da postoji potreba za jednostavnim alatom i jasnim sistemom ocenjivanja koji korisnicima omogućava informisane odluke prilikom izbora stabilnih kovanica nakon turbulentne godine za industriju kriptovaluta. 

“Krah Terra/Luna prošle godine je pokazao da mnogi ljudi koji su koristili stabilne kovanice nisu bili svesni rizika koji su bili očigledni mnogim stručnjacima. Ljudima koji žele siguran, legalan i jednostavan način za obavljanje plaćanja, a nisu stručnjaci za monetarnu ekonomiju, potreban je jednostavan alat i jasan sistem ocenjivanja kako bi mogli da odluče koje stabilne kovanice koristiti”, rekao je Jones. 

“Stabilne kovanice nude mogućnost smanjenja rizika od inflacije i čak hiperinflacije, ali korisnicima su potrebne bolje informacije o tome koje kovanice su pouzdanije”, dodao je.

Kako funkcionišu ocene

Bluechip pokreće sa ocenama za 15 stabilnih kovanica i kovanica vezanih za zlato: Binance USD (BUSD), Liquidity USD (LUSD), Pax Gold (PAXG), Gemini Dollar (GUSD), Pax Dollar (USDP), USD Coin (USDC), XSGD, Dai (DAI), Rai Reflex Index (RAI), Frax (FRAX), Tether Gold (XAUT), Tether (USDT), Euro Tether (EURT), TrueUSD (TUSD) i USDD. Platforma planira da proširi listu ocenjenih stabilnih kovanica tokom vremena.

Od početne liste, nijedna stabilna kovanica nije postigla najvišu ocenu “A+”, prema snimku nove platforme koji je podeljen sa The Block pre lansiranja. BUSD, LUSD, PAXG i GUSD su postigle najvišu ocenu, svaka dobila ocenu “A”. USDD je poslednji, Bluechip mu je dao ocenu “F”.

Stabilne kovanice se ocenjuju na osnovu Bluechip-ovog SMIDGE sistema ocenjivanja: Stabilnost, Upravljanje, Implementacija, Decentralizacija, Upravljanje i Spoljni faktori.

Stabilnost stabilne kovanice se procenjuje na osnovu toga koliko dobro održava svoju vezu sa drugom valutom. Upravljanje procenjuje stručnost i pouzdanost tima projekta stabilne kovanice. Decentralizacija ispituje koncentraciju kontrole. Upravljanje se odnosi na mere koje štite korisnike od loših aktera. Na kraju, Spoljni faktori se fokusiraju na indikatore trećih strana koji mogu pružiti dodatne uvide u rizike stabilnih kovanica.

Bluechip je takođe podelio svoj okvir sa suosnivačem Ethereuma, Vitalikom Buterinom, pre lansiranja i uključio njegove povratne informacije u metodologiju, rekao je Jones za The Block.

Podrška Bluechipu

Lansiranje Bluechipa podržavaju suosnivač MakerDAO-a Rune Christensen, suosnivač Reserve-a Nevin Freeman i suosnivač StarkWare-a Eli Ben-Sasson. MakerDAO je projekat iza stabilne kovanice Dai, a Reserve je platforma bez dozvole za stvaranje valuta podržanih imovinom, poput Electronic Dollar (eUSD) i ETHPLUS (ETH+). Jones je odbio da potvrdi iznose donacija, ali je rekao da će nivoi donacija biti objavljeni na njihovoj veb stranici.

“Zaista nam je potrebno nešto poput ovoga. Sjajno je što je tim Bluechipa preuzeo inicijativu da to ostvari, i nadam se da će i drugi donirati i omogućiti ovakav novi pristup ocenjivanju stabilnih kovanica kao neprofitnoj organizaciji”, rekao je Christensen u saopštenju.

“Svi kažu da kriptovalute treba da se samoregulišu, ali niko nikada ništa ne preduzima jer nema velikog novca koji se može zaraditi. Ocene stabilnih kovanica su očigledna potreba nakon kolapsa UST-a, i sjajno je videti tako verodostojan i dobronameran tim koji se suočava sa izazovom”, dodao je Freeman. “Imaju moju punu podršku, i zaista se nadam da će postati popularni kao CMC i CoinGecko, tako da sledeći UST neće moći da prevari toliko ljudi.”

Ekonomisti poput Tylera Cowena, Robina Hansona, Alexa Tabarroka i Lawrencea H. Whitea, zajedno sa Ameenom Soleimanijem i Nicom Carterom, takođe služe kao savetnici projekta. Tim Bluechipa koji je dizajnirao sistem ocenjivanja sastoji se od izvršnog direktora Benjamina Levita, glavnog ekonomiste Garetta Jonesa i direktora ocena Vaidye Pallasene.