Prvi spot Bitcoin ETF u Evropi će biti lansiran ovog meseca.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Prvi bitcoin ETF u Evropi treba da bude lansiran kasnije ovog meseca.
  • Biće listiran kao BCOIN na Euronext Amsterdam berzi.

Prvi bitcoin ETF u Evropi treba da bude lansiran kasnije ovog meseca, listiran kao BCOIN na Euronext Amsterdam berzi.

Jacobi Asset Management je odložio lansiranje bitcoin ETF-a za 2022. godinu, navodeći prošlogodišnje kolapse Terra Luna i FTX-a kao razlog za odlaganje. Firma je saopštila da je sada na dobrom putu da lansira ETF kasnije u julu, jer se “potražnja promenila”.

Jacobi je prvo dobio odobrenje za ETF od finansijskog regulatora Guernsey u oktobru 2021. godine.

CEO Jacobi-ja, Jamie Khurshid, naglasio je da su svi drugi evropski digitalni proizvodi vezani za trgovanje imovinom strukturirani kao berzanske beleške koje nude vlasništvo nad dugoročnim hartijama od vrednosti, a ne nad samom osnovnom imovinom.

“Ovo će biti prvi Bitcoin ETF na Euronext berzi”, rekao je Jacobi na svojoj veb stranici. “Svi drugi postojeći proizvodi na našem segmentu su berzanske beleške. Sa našim ETF-om, investitori u fond direktno stiču i poseduju jedinice fonda koji poseduje bitkoin.”

“Do sada je Evropa videla samo berzanske proizvode sa različitim oblicima duga i složenim strukturama koje ne pružaju transparentnost investitorima da donose informisane odluke o dugu i riziku kojem se izlažu”, rekao je CEO Euronext-a, Stephane Boujnah.

Rizik za institucionalne investitore

Po pitanju svog ETF-a, Jacobi je rekao da “ne postoji šansa da investicija dovede do bilo kakvog oblika izloženosti rizičnim pozajmljivačima, platformama prinosa ili Defi protokolima.” Prema The Financial Times-u, suosnivač Jacobi-ja, Peter Lane, je rekao da ETF ne može biti korišćen kao poluga ili za derivate, što dovodi do “značajnog rizika od kontrahenta”.

Jacobi Asset Management je saopštio da će digitalna sredstva koja leže u osnovi ETF-a biti nezavisno revizirana i čuvana u depozitu kod Fidelity Digital Assets u ime fonda.

“Zato sada verujemo da institucije mogu konačno da prihvate digitalna sredstva kao deo svog diversifikovanog portfelja”, dodao je fond.