SEC i Ripple dobili su mješovitu odluku o statusu XRP-a kao vrijednosnog papira, sada je moguće suđenje.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Federalni sudija okruga odbio je da izda rezime koji su zatražili Komisija za hartije od vrednosti i Ripple u vezi s tim da li je XRP neregistrovana hartija od vrednosti, upućujući pitanje na suđenje.  

Spor između Komisije za hartije od vrednosti i Ripple-a naložen je da ide na suđenje nakon što je federalni sudija odbio da konačno reši svako pitanje u okviru slučaja. 

Odluka sudije Analise Torres iz Južnog okružnog suda u Njujorku predstavlja nastavak dugogodišnjeg spora između Ripple-a i SEC-a.  

U osnovi tog spora je pitanje da li je XRP token kompanije neregistrovana hartija od vrednosti, a prodaja istog, koja je kompaniji donela milijarde, je nezakonita. Agencija je 2020. godine optužila Ripple za nezakonito prikupljanje 1,3 milijarde dolara putem prodaje XRP-a i takođe je tužila izvršnog direktora Brada Garlinghausa i suosnivača Krisa Larsena. XRP je postao četvrta najveća kriptovaluta prema tržišnoj kapitalizaciji, nakon što je cena skočila za oko 63% nakon objave vesti, prema informacijama o ceni sa CoinMarketCap-a. 

 

Torres je delimično presudila u korist obe strane. Saglasila se sa argumentom SEC-a da su direktna prodaja stotina miliona dolara vrednih XRP-a prodavanih institucionalnim investitorima nezakonite prodaje hartija od vrednosti, ali je podržala Ripple u vezi sa drugim “slepim ponudama” prodaje, gde Ripple nije znao ko je kupac, presudivši da te prodaje ne krše zakone o hartijama od vrednosti. Sporne prodaje slepih ponuda, tzv. “programatske prodaje”, doneli su oko 757 miliona dolara, dok su vrednost institucionalnih prodaja koje su bile sporne iznosile 728,9 miliona dolara. 

Programatski deo presude može imati širok uticaj na druge kripto tokene, iako presuda može biti osporena od strane obe strane. 

“Iz gore navedenih razloga, zahtev SEC-a za rezime je odobren u vezi sa institucionalnim prodajama, a u suprotnom je odbijen”, sudija je presudila u četvrtak. “Zahtevi tuženih za rezime su odobreni u vezi sa programatskim prodajama, drugim distribucijama i prodajama Larsena i Garlinghausa, a odbijeni su u vezi sa institucionalnim prodajama.”

Torres je ostavila pitanje da li su Garlinghaus i Larsen lično odgovorni za kršenje prodaje institucionalnih hartija od vrednosti za suđenje poroti. 

Sudija će odrediti datum suđenja u posebnom nalogu.

SEC ostavlja mogućnost žalbe

U izjavi koju je dostavio The Block, portparol SEC-a ostavlja mogućnost žalbe na odluku, navodeći da agencija još uvek razmatra odluku, istovremeno hvaleći delove gde se Torres složila s njima. 

“Zadovoljni smo što je sud utvrdio da su XRP tokeni ponuđeni i prodavani od strane Ripple-a kao investicioni ugovori u suprotnosti sa zakonima o hartijama od vrednosti u određenim okolnostima”, izjavio je SEC u saopštenju dostavljenom The Block-u, hvaleći to što je sud saglasan s primenom Howey testa na kripto transakcije, dok karakteriše Ripple-ov test hartija od vrednosti kao “izmišljen”.

U međuvremenu, Garlinghaus se obratio na Twitteru kako bi proslavio. 

“Rekli smo u decembru 2020. da smo na pravoj strani zakona i bićemo na pravoj strani istorije”, napisao je Garlinghaus u tvitu. “Zahvalan svima koji su nam pomogli da dođemo do današnje odluke – odluke koja je za sve inovacije u kripto industriji u SAD-u. Još će doći.”

AŽURIRANJE: Ažurirano sa dodatnim informacijama iz naloga sudije, reakcijom tržišta na vesti i komentarom SEC-a.