Coinbase će podneti zahtev za odbacivanje slučaja SEC-a “u celosti”

Photo of author
AUTOR: Marija
Arhitekta | Dizajner | Bloger | Marija se bavi dizajnom i marketingom, pisanjem i edukacijom vezano za digitalne valute. Zanima se za kriptovalute i blokčejn tehnologiju od 2016 godine. Autor je bloga Belgrade Crypto.

Ukratko:

  • Coinbase ima “punu veru” u svoje argumente iznete sudu, izjavio je Pol Greval, glavni pravni zastupnik u Coinbase-u, na konferenciji o zaradi u četvrtak. 


Coinbase planira da podnese zahtev sudu u petak za odbacivanje tužbe Komisije za hartije od vrednosti i berze “u celosti”, nakon što je agencija optužila berzu za kršenje zakona o hartijama od vrednosti ranije ovog leta. 

Coinbase ima “punu veru” u svoje argumente iznete sudu, Pol Greval, glavni pravni zastupnik u Coinbase-u, na konferenciji o zaradi u četvrtak. 

“Što se tiče sudskog spora sa Komisijom za hartije od vrednosti i berze, želim da budem veoma jasan – mi mislimo da možemo pobediti, očekujemo da pobedimo”, rekao je Greval, dodajući da berza želi da sarađuje sa Komisijom za hartije od vrednosti i zakonodavcima kako bi dobila “regulatornu jasnoću”.

Komisija za hartije od vrednosti i berze je u junu optužila Coinbase zbog nekoliko aspekata njegovog poslovanja, uključujući nedostatak registracije kao berze, brokera ili klirinške agencije. Regulator je takođe optužio ovog kripto-giganta za neregistrovanu ponudu i prodaju hartija od vrednosti povezanih sa njegovim programom staking-a kao uslugom. 

Coinbase tvrdi da Komisija za hartije od vrednosti i berze nije sprovela izradu pravila već sledi “pristup regulisanju putem sprovođenja zakona”, rekao je izvršni direktor Coinbase-a Brajan Armstrong tokom konferencije. 

“Pa, sutra, kako se ispostavlja, u našem slučaju u Južnom okrugu Njujorka, podnećemo sudu zahtev za odbacivanje tužbe u celosti”, rekao je Greval, dodajući da će kompanija podneti podnesak koji će biti uzet u obzir krajem oktobra.

Protivljenje Komisije za hartije od vrednosti i berze 

Pravnici Komisije za hartije od vrednosti i berze su tvrdili prošlog meseca da je berza znala da krši zakone o hartijama od vrednosti, posebno se protiveći tvrdnji da je odobrenje 2021. godine za registracionu izjavu vezanu za inicijalnu javnu ponudu Coinbase-a značilo da njihova akcija sprovođenja nema osnova. 

“Coinbase, entitet vredan više milijardi dolara koji je savetovan od strane stručnih pravnih savetnika, tvrdi da nije bio svestan da njegovo ponašanje predstavlja rizik od kršenja federalnih zakona o hartijama od vrednosti i sugeriše da je odobravanjem registracione izjave Coinbase-a 2021. godine, Komisija za hartije od vrednosti i berze potvrdila zakonitost osnovnih poslovnih aktivnosti Coinbase-a – tada i zauvek”, napisali su pravnici Komisije za hartije od vrednosti i berze sudiji Katherine Polk Failla iz Južnog okruga Njujorka.

Predsednik Komisije za hartije od vrednosti i berze, Gary Gensler, takođe je pozvao kripto platforme da se registruju kod agencije, nazivajući industriju “uglavnom neusaglašenom”. 

“Naša agencija je donela pravila o tome šta znači biti berza, šta znači biti broker-diler, šta znači biti savetnik za čuvanje i imovinu i kako se registruje ponuda hartija od vrednosti”, rekao je Gensler u maju na konferenciji o finansijskim tržištima.

Pratite naš kripto vesti i pronađite nas na Telegramu.


Izvor: The Block