Coinbase je znao da je prekršio zakon o hartijama od vrednosti, kaže SEC.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Advokati za U.S. Securities and Exchange Commission su izrazili nevericu prema argumentu Coinbase-a da nije znao da krši zakone o vrednosnim papirima.
  • Agencija je takođe tvrdila da odobrenje izjave o inicijalnoj javnoj ponudi za 2021. godinu ne znači da je automatski odobrila sve poslovne prakse kompanije.

U najnovijem podnesku u postupku sprovođenja protiv američkog kripto giganta Coinbase-a, advokati za U.S. Securities and Exchange Commission su izrazili nevericu prema argumentu kompanije da nije znala da krši zakone o vrednosnim papirima.

Agencija se takođe suprotstavila tvrdnji da je odobrenje registracione izjave za 2021. godinu u vezi sa inicijalnom javnom ponudom Coinbase-a značilo da je njen slučaj za sprovođenje nemerodavan.

“Coinbase, entitet vredan više milijardi dolara koji je savetovan od strane stručnih pravnih savetnika, tvrdi da nije bio svestan da njegovo ponašanje rizikuje kršenje federalnih zakona o vrednosnim papirima i sugeriše da je odobravanjem registracione izjave Coinbase-a za 2021. godinu SEC potvrdila zakonitost osnovnih poslovnih aktivnosti Coinbase-a – tada i zauvek”, napisali su advokati SEC-a sudiji Katherine Polk Failla iz Južnog okružnog suda u New Yorku.

“Drugim rečima, Coinbase je usvojio isti pravni okvir kao osnovu za donošenje odluka o listiranju koje sada tvrdi da se ne odnosi na njegove aktivnosti”, nastavili su.

Howey test

U svom prvobitnom podnesku u postupku sprovođenja protiv kompanije, SEC je tvrdio da je Coinbase na svom veb sajtu koristio Howey test kao osnovu za odlučivanje da li će listirati određenu imovinu ili ne.

Podnesak koji je podnet u petak je odgovor na napor Coinbase-a da odbaci slučaj protiv njega. Sudija Polk Failla će pregledati argumente i doneti odluku u narednim danima. 

Glavni pravni zastupnik Coinbase-a, Paul Grewal, nazvao je optužbe SEC-a “isti takav” u nizu tvitova.