Coinbase pregled zarade u drugom kvartalu

Photo of author
AUTOR: Marija
Arhitekta | Dizajner | Bloger | Marija se bavi dizajnom i marketingom, pisanjem i edukacijom vezano za digitalne valute. Zanima se za kriptovalute i blokčejn tehnologiju od 2016 godine. Autor je bloga Belgrade Crypto.

Ukratko:

  • Coinbase izveštava o zaradi u drugom kvartalu u četvrtak.
  • Evo nekih tema koje treba uzeti u obzir pre objave podataka.

Očekuje se da Coinbase izvesti o zaradi u drugom kvartalu u četvrtak – ali nije samo dugotrajni regulatorni sukob kripto berze ono što bi trebalo biti na umu investitorima.

Kripto firma, koja je privukla pažnju regulatora od kada ju je U.S. Securities and Exchange Commission tužila u junu, videla je rast cene svojih akcija od početka godine – uprkos regulatornoj neizvesnosti u Sjedinjenim Državama i smanjenju obima trgovanja na berzi. Analitičari sa Vol Strita sve više su se zagrejali za ovu akciju, sa konsenzusom o ciljnoj ceni za COIN koja je porasla sa 53,79 dolara u aprilu na 94,15 dolara danas.

Akcija je porasla za 180% od početka godine, nadmašujući rast bitkoina od 71% u istom periodu.

Coinbase je ostvario dobre rezultate u prvom kvartalu u maju, sa prijavljenih 773 miliona dolara prihoda, podržanih efikasnim merama smanjenja troškova – koje su smanjile operativne troškove za 37% kvartalno – i diverzifikacijom prihoda. Prilagođeni EBITDA je prešao iz negativnih 124 miliona dolara u četvrtom kvartalu 2022. na 284 miliona dolara u prvom kvartalu.

Analitičari očekuju da će zarada po akciji u drugom kvartalu iznositi -0,76 dolara, a prihodi se procenjuju na 628 miliona dolara.

Diverzifikacija

Analitičari će biti zainteresovani da vide da li Coinbase može nastaviti svoju priču o diverzifikaciji prihoda.

Firma je daleko odmakla od svojih početnih dana kada su većina prihoda dolazili od trgovanja. Iako firme poput Coinbase relativno više zarađuju od naknada koje naplaćuju po trgovini u odnosu na svoje konkurente u oblasti brokerskih kuća i berzi za akcije, to je vrlo cikličan posao. Uprkos tome što je bitkoin stabilan na 30.000 dolara, obim trgovanja je zaglavljen u proverbijalnoj stagnaciji, sa mesečnim obimom trgovanja na Coinbase-u na nivou sličnom kasnoj 2020. godini.

U e-mailu za The Block, John Todaro iz Needhama je primetio da su očekivanja za ovaj kvartal niska, s obzirom na to da firma očekuje najniži “kvartalni obim trgovanja od postajanja javne kompanije.”

Svakako, veći od očekivanog nivoa naknada za trgovanje mogao bi pomoći da se prihodi od transakcija povećaju.

“Fokusiraćemo se na to na kojem nivou će biti naknade za trgovanje, jer je to najverovatnije da će iznenaditi pozitivno u pogledu prihoda od trgovanja”, rekao je Todaro. “Prošlog kvartala, veći od očekivanog nivoa naknada za trgovanje doveo je do prekoračenja prihoda.”

Ipak, Coinbase je odlično izvršio diverzifikaciju, sa prihodima od pretplate i usluga – koji obuhvataju njihovu maloprodajnu pretplatničku uslugu Coinbase One, kao i naknade od čuvanja i drugih institucionalnih finansijskih usluga – koji su se postepeno povećavali od drugog kvartala 2022, kako je navedeno u poslednjem pismu akcionarima.

Coinbase International

Na poslednjem izveštaju o zaradi, menadžment Coinbase-a je najavio svoje planove za dalje širenje u inostranstvo. To je viziju koju su sproveli, a koju opisuju kao deo “strateškog globalnog širenja”, sa lansiranjem svoje berze za izvedene finansijske instrumente registrovane na Bermudima, Coinbase International, u maju. Aktivnost na tržištu se malo smirila tokom poslednjeg meseca, ali analitičari koji su razgovarali sa The Block su impresionirani dosadašnjim napretkom.

Ipak, ovo je priča koju treba dokazati za većinu analitičara, jer je potrebno vreme da se izgradi snažno tržište za nove izvedene finansijske instrumente. Tokom jula, Coinbase International je zabeležio 1,963 milijarde dolara u trgovanju na svojim ugovorima za stalne futures ugovore za etar i bitkoin. U poređenju, CME Group je zabeležio 64,3 miliona dolara u trgovanju na svojim futures ugovorima za etar tokom prvog meseca trgovanja u 2021. godini, prema podacima sa The Block. Mesečni obim trgovanja za ugovore za etar na Coinbase International je iznosio 770 miliona dolara u julu.

S obzirom na nesigurno regulatorno okruženje u Sjedinjenim Državama, Coinbase će morati da dokaže da ima održiv put u inostranstvu i da može privući korisnike koji trguju na platformama poput ByBit, OKX i giganta Binance. Da bi to postigao, mora pokazati da može brzo lansirati nove proizvode i liste. Do sada nudi ugovore samo za bitkoin, etar, XRP i litecoin.

Regulatorna neizvesnost

Naravno, regulatorni izazovi će biti na umu investitora.

Pored tužbe SEC-a protiv firme, Coinbase je nedavno prestao da nudi staking korisnicima u četiri države usled pravnih bitaka sa regulatornim agencijama u deset država. U prvom kvartalu, nagrade za blokčein su porasle za 18% u odnosu na prethodni kvartal – pri čemu je taj posao predstavljao oko 3% neto prihoda u prvom kvartalu. Ali to je posao koji su analitičari očekivali da će mnogo više porasti.


Izvor: The Block