Grayscale vidi oporavak kriptovaluta

Photo of author
AUTOR: Marija
Arhitekta | Dizajner | Bloger | Marija se bavi dizajnom i marketingom, pisanjem i edukacijom vezano za digitalne valute. Zanima se za kriptovalute i blokčejn tehnologiju od 2016 godine. Autor je bloga Belgrade Crypto.

Ukratko:

  • Kripto tržište može nastaviti oporavak, ako američka ekonomija postigne “meko sletanje”, navodi Grayscale u izvještaju.
  • Makroekonomski faktori su sada najveći rizik za vrednovanje kriptovaluta.

Makro faktori sada mogu biti najveći rizik za vrednovanje kriptovaluta, a dalji oporavak će zavisiti od sposobnosti američke ekonomije da postigne takozvano “meko sletanje” koje bi izbeglo recesiju, izjavio je direktor istraživanja digitalne imovine Grayscale, Zach Pandl, u izveštaju objavljenom u utorak.

“Ako ekonomija posrne ili Federalne rezerve dalje povećaju stvarne stope, oporavak kriptovaluta može privremeno zastati”, rekao je Zach Pandl u izveštaju.

Oporavak “Zlatokosa” koji je zamislio Fed podrazumeva postizanje cilja inflacije od 2% bez oštrog povećanja nezaposlenosti, što neki kritičari smatraju teškim za postići.

Bitcoin je bio uglavnom statičan u julu, ali Zach Pandl je rekao da bi vrednovanje glavnih tokena moglo sustići rast u drugim rizičnim sredstvima ako ekonomski podaci i dalje podržavaju tezu o mekom sletanju.

Bitcoin kao alternativni, nesuvereni novac

“Dok se ne reši, kripto tržišta mogu videti veću volatilnost cena alternativnih kovanica”, napisao je.

“Bitcoin posebno može porasti ako Fed odluči da toleriše dug period inflacije iznad cilja, s obzirom na Bitcoinovu ulogu kao alternativni nesuvereni monetarni sistem i alternativu zlatu kao zaštiti od inflacije”, dodao je.

Međutim, direktor istraživanja je naglasio da “meko sletanje nije zagarantovano i sada je sve više konsenzusno mišljenje, te je stoga već delimično uračunato na tržištima”.

Bitcoin je porastao 2% u poslednjih 24 sata i dostigao vrednost od 29.459 dolara u 9:00 sati po istočnom vremenu, prema podacima sa CoinGecko. Najveća digitalna imovina po tržišnoj kapitalizaciji je ponovo prešla granicu od 29.000 dolara, uglavnom zahvaljujući objavi kompanije MicroStrategy u utorak da nastavlja da dodaje svoje zalihe ove imovine.

Kompanija je izjavila da može prikupiti do 750 miliona dolara prodajom akcija i iskoristiti deo prihoda za kupovinu još BTC.


Izvor: The Block