Coinbaseova platforma Base želi da ima zk-dokaze zajedno sa optimističkim rollup-ovima.

Photo of author
AUTOR: Marija
Arhitekta | Dizajner | Bloger | Marija se bavi dizajnom i marketingom, pisanjem i edukacijom vezano za digitalne valute. Zanima se za kriptovalute i blokčejn tehnologiju od 2016 godine. Autor je bloga Belgrade Crypto.

Ексклузивно

Брз преглед

  • База на Coinbase тренутно се ослања на OP Stack, који користи оптимистичке ролапсе.
  • Јеси Полак, водећи протоколи Coinbase-а, предвиђа да ће zk-ролапси долазити на OP Stack и да ће База их прихватити.

База на Coinbase-у, која тренутно се ослања на оптимистичке ролапсе за своју везу са Ethereum главном мрежом, може се проширити да укључи zk-доказе.

Оптимистички ролапси и zk-докази су главне две опције за стварање Ethereum Layer 2 мрежа тренутно. Основна разлика је да оптимистички ролапси претпостављају да су трансакције легитимне, осим ако неко не докаже супротно, док мреже које користе zk-доказе подносе редовне доказе да су све трансакције легитимне. Овај последњи начин је, можда, сигурнији, али и скупљи.

Coinbase не жели да се стави на једну страну; жели да искористи оба приступа.

“Тренутно људи говоре о оптимистичким ролапсима у односу на zk-ролапсе и ми смо рекли, не, ми ћемо само изградити одличан ролапс и направићемо га отвореним кодом, конфигуришемо га и почећемо изградњу оптимистичких ствари јер је то најкраћи пут”, рекао је Јеси Полак, водећи протоколи Coinbase-а у интервјуу на ETHCC у Паризу. “Али на крају желимо и оба.”

Заједнички напор

30. маја, Фондација Оптимизма издала је захтев за предлог за zk-доказ дизајниран за OP Stack. Полак је рекао да су се пријавиле три екипе, укључујући RISC Zero и O(1) Labs, компанију која стоји иза Layer 1 мреже Мина.

Полак је рекао да очекује да ће до 2024. године бити укључено више имплементација zk-ролапса – у облику zk-доказивача – у OP Stack. Очекује се да ће ови имплементације наћи прихватање међу Базом, OP Mainnet-ом и другим мрежама које користе његову кодну базу.

Полак је истакао да једна од предности изградње у децентрализованом простору јесте да омогућава доприносе заједнице и одговарајуће мрежне ефекте.