Dva muškarca iz Floride rešavaju CFTC optužbe zbog prevare sa višemilionskim iznosom bitkoina.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • CFTC je optužio jednog od muškaraca da je koristio svoj položaj kao advokat da prevari investitore.
  • Obojica su pristali da se nagode sa CFTC-om i plate malo više od 5 miliona dolara kao nadoknadu. 

Komisija za trgovanje robnim futuresima optužila je dva muškarca iz Floride za sprovođenje prevare sa bitkoinom u vrednosti više miliona dolara i optužila jednog od njih da je koristio svoj položaj kao advokat da prevari investitore. 

Randy Craig Levine i Philip Reichenthal, advokat, “nagovorili” su investitore da pošalju advokatu 5,3 miliona dolara da bi kupio bitkoin od Levinea. Reichenthal je zatim koristio svoj naslov da “se predstavi kao agent za deponovanje” za transakcije, a investitorima je rečeno da će advokat držati njihova sredstva na poverenim računima dok investitori ne prime svoj bitkoin, saopštila je CFTC u četvrtak. 

Reichenthal je zatim prebacio sredstva Levineu, a investitori nisu dobili bitkoin, saopštila je CFTC.

“Ponašanje u ovom slučaju je posebno osuđujuće jer je jedan od prevaranata bio advokat koji je trebao da zna bolje, ali je umesto toga iskoristio svoj naslov”, rekao je Ian McGinley, direktor za sprovođenje CFTC-a. 

Levine i Reichenthal su pristali da se nagode sa CFTC-om i plate malo više od 5 miliona dolara kao nadoknadu. Obojica su takođe suočeni sa krivičnim optužbama i prošle godine su priznali krivicu u Južnom okrugu Njujorka. 

Kripto prevara

Prevara povezana sa kripto valutama postala je “previše uobičajena”, izjavila je komesarka CFTC-a Kristin Johnson u saopštenju u četvrtak. 

“Prevaranti često iskorišćavaju strah pojedinačnih maloprodajnih kupaca od propuštanja i interesovanje za pristup novim klasama imovine kako bi izvršili svoje prevare”, rekla je Johnson.