Elizabeta Voren ponovo predstavlja zakon o kriptovalutama uz podršku grupe za bankarsku politiku.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • BPI, koji predstavlja bankarske gigante poput Bank of America i Citibank, izjavio je da će zakonodavstvo “odbraniti naš finansijski sistem od nezakonitog finansiranja u svim oblicima”.

Bankarski lobisti našli su se u čudnom savezu sa senatorom iz Masačusetsa, Elizabet Voren. 

Trgovinska grupa Bank Policy Institute podržava zakonodavstvo ponovno uvedeno od strane Voren i još tri senatora ove nedelje kako bi “suzbili korišćenje kriptovaluta u pranju novca, trgovini drogom i finansiranju terorizma i zemalja izvan zakona”.

Zakon podržavaju demokratski senator iz Zapadne Virdžinije Džo Mančin i republikanski senatori Rodžer Mašal iz Kanzasa i Lindzi Grejam iz Južne Karoline. 

Voren, koja je oštar zagovornik strožih bankarskih propisa od finansijske krize 2008. godine, može takođe računati na podršku BPI, koji je izjavio da “postojeći okvir za sprečavanje pranja novca i Zakon o bankarskoj tajnosti moraju uzeti u obzir digitalne valute, i radujemo se učešću u ovom procesu kako bismo odbranili finansijski sistem naše zemlje od nezakonitog finansiranja u svim oblicima”. Članovi BPI uključuju bankarske gigante poput Bank of America, Citibank i Capital One. 

Bloomberg je prvi izvestio o vestima.

Zakon bi proširio zahteve o bankarskoj tajnosti na pružaoce digitalnih novčanika, rudare, validatore i druge učesnike na tržištu kriptovaluta. Takođe bi naložio FinCEN-u da redovno “dostavlja i ažurira fizičke adrese kioska za kriptovalute koje poseduju ili upravljaju operateri bankomata za kriptovalute”.

Voren, koja je najglasniji zakonodavac o regulaciji kriptovaluta, pozvala je na sveobuhvatnu borbu protiv nezakonitih aktivnosti na tržištu i proširenje ovlašćenja federalnih regulatora kako bi industriju držali pod istim standardima kao tradicionalne finansije. U jednom članku iz 2022. godine, Voren je napomenula da nedovoljna regulacija kriptovaluta može “srušiti ekonomiju”.