Eterijum lider Consensys tvrdi da ima “dovoljno gotovine” usred šaputanja o razgovorima sa investitorima.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Ексклузивно

Брз преглед

  • Консенсис је водио разговоре са потенцијалним инвеститорима у последњим недељама, према неколико особа које су упознате са стварима.
  • Међутим, портпарол за развојнике Етереума је рекао да им не треба новац и да не воде формалну финансијску кампању.
  • Заправо, додали су да је Консенсис куповао своје “знатно потцењене” акције на секундарном тржишту.

Консенсис, развојни тим Етереума иза МетаМаска, водио је разговоре са инвеститорима током лета о потенцијалном улагању капитала. Међутим, компанија тврди да им не треба новац и да не воде активну финансијску кампању.

Блокчејн фирма се састала са више инвеститора о финансирању у последњим недељама, према четири особе које су упознате са стварима.

Консенсис је последњи пут сакупио капитал почетком 2022. године у рунди Серије Д од 450 милиона долара, коју је предводио Парафи Капитал и која је вредновала стартап на 7 милијарди долара. Учествовали су и богати подржаваоци као што су СофтБанк Вижн Фонд 2, Темасек и Мајкрософт.

Портпарол Консенсиса је одбацио разговоре, истакавши да стартап понекад разматра “интерес инвеститора”, али да има довољно новца.

“Консенсис је широко схваћен као победник након дебакла 2022. године”, рекао је портпарол.

“Као резултат, компанија је доживела значајан прилив интереса инвеститора, делом због нетачног извештавања о активности на секундарном тржишту наше акције раније ове године”, наставио је портпарол, додајући да им не треба новац и да “није активно укључена у формални процес”.

На питање о тим нетачностима, портпарол је појаснио да секундарна тржишта представљају “веома мали део” трговине акцијама Консенсиса.

Попусти на секундарном тржишту

Вести о разговорима дошле су након периода у коме су акције бројних високо вреднованих, приватно власничких крипто стартапа – укључујући и Консенсис – биле доступне на секундарним тржишним платформама са значајним попустима.

Двојица особа упознатих са скорашњим финансирањем Консенсиса рекла су да би свако повећање капитала било “нижи рунд”, вреднујући фирму на мање од 7 милијарди долара. Консенсис је поново одбацио ту тврдњу.

“Консенсис је добро капитализован и показао је снажне резултате у свим областима од почетка године”, рекао је портпарол компаније. “Зато наши постојећи акционари немају намеру да прихвате било какво разводњавање на условима инфериорним од наше Серије Д. Било какве тврдње које укажу на укљученост компаније у разговоре о нижем рунду би вам пружиле нетачне информације и могу бити покушај преговора преко медија са њихове стране.”

Додали су да је Консенсис, заиста, користио свој капитал за куповину својих акција.

“Компанија има довољно новца, верује да су све предложене секундарне трансакције ове године значајно потцењивале компанију и ускладу са тим користи своје право прве одлуке о куповини”, рекао је портпарол.

Консенсис је развио пола десетине основних производа, сви су усмерени на проширивање приступа Етереум екосистеми. Крипто новчаник МетаМаск и Инфура, платформа за развој, су његови водећи алати. Скоро су представили мрежу другог нивоа под називом Линеа, која има за циљ да учини Етереум трансакције до 15 пута јефтинијим.