EU objavljuje strategiju ‘web4 i virtualnih svetova’

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • EU je zaobišla web3 i predstavila svoju “web4 i strategiju virtuelnih svetova” kako bi odražavala vrednosti i principe EU.

EU je zaobišla web3 i predstavila “web4 i strategiju virtuelnih svetova”.

Strategija koju je objavila Evropska komisija (EK) u utorak ima za cilj stvaranje “web4 i virtuelnih svetova koji odražavaju vrednosti i principe EU”.

Tijeri Breton, komesar za unutrašnje tržište bloka, izjavio je: “Investiraćemo u usvajanje i razvoj novih tehnologija i pružiti ljudima alate i veštine da sigurno i samouvereno koriste virtuelne svetove.”

Šta je web4?

EC definiše web4 kao konvergenciju veštačke inteligencije, Interneta stvari, blockchain-a, virtuelnih svetova i proširene stvarnosti. “Izvan trenutno razvijene treće generacije interneta, web3, sledeća generacija, nazvana web4, omogućiće integraciju između digitalnih i stvarnih objekata i okruženja, kao i unapređene interakcije između ljudi i mašina”, izjavio je izvršni organ bloka.

Poslovni slučajevi

Strateški plan bloka ima za cilj podršku lokalnim web4 preduzećima i postavljanje globalnog regulatornog standarda. U objavi se navodi podrška EU preduzećima putem programa Partnerstvo za virtuelne svetove u okviru programa Horizon Europe. Program je usmeren na podsticanje “industrijskog i tehnološkog puta za virtuelne svetove”.

Slučajevi upotrebe javnih vlasti

U saopštenju se takođe opisuju dve nove inicijative javnih vlasti web4: Imersivno urbano okruženje, nazvano CitiVerse, koje se koristi za planiranje i upravljanje gradovima, i Evropski virtuelni ljudski blizanac, za modeliranje kliničkih odluka i ličnog tretmana.

Ostale inicijative za pomoć javnim vlastima u donošenju informisanih političkih odluka uključuju Destination Earth i Local Digital Twins za pametne zajednice. “Web 4.0 i virtuelni svetovi donose koristi za zdravlje, doprinose zelenoj tranziciji i bolje predviđaju prirodne katastrofe”, izjavila je Margrethe Vestager iz Evrope prilagođene digitalnom dobu.

Konkurencija iz SAD-a i Kine

Blok je zabrinut da će njegova domaća tehnologija biti premašena razvojem u SAD-u i Kini. Izveštaj povezan sa saopštenjem ističe američke kompanije koje rade na tehnologiji metaversa, uključujući Meta, Apple, Microsoft i Nvidia. Takođe se ukazuje na razvoje u Kini, gde Alibaba, Baidu, NetEase i Bytedance napreduju u svojim strategijama metaversa.

“Za razliku od ovih zemalja, u EU nema tehnoloških divova koji će voditi investicije u razvoj virtuelnih svetova u narednoj deceniji. Međutim, EU je jaka u istraživanju i inovacijama za middleware i softver”, navodi se u izveštaju.