Phoenix novčanik za Lightning mrežu dodaje ‘splicing’ kako bi smanjio naknade za plaćanje.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Bitcoin Lightning novčanik Phoenix je uveo splicing, tehnologiju koja omogućava jedan dinamički kanal po korisniku umesto raspršivanja likvidnosti po mnogim kanalima.
  • Projekat je rekao da će ova funkcija ukloniti 1% naknadu za “ulaznu likvidnost” i pružiti više transparentnosti.

Bitcoin samostalni Lightning novčanik Phoenix je lansirao svoj novčanik treće generacije, uvodeći splicing tehnologiju radi smanjenja naknada.

Splicing omogućava promenu veličine kanala, eliminišući potrebu za više kanala po korisniku koji raspršuju likvidnost, rekao je projekat. Uobičajena povratna informacija sa prethodnih verzija Phoenix-a bila je iznenađenje stvaranja novih kanala i povezanih naknada, napisala je razvojna firma Phoenix-a Acinq u blog postu u utorak. Korisnici će sada imati jedan dinamički kanal, pružajući više predvidljivosti i kontrole nad dolaznim Lightning plaćanjima.

Lightning mreža funkcioniše kao mreža dvosmernih plaćanja na vrhu Bitcoin blockchain-a, dizajnirana da omogući brza i ekonomična mikroplaćanja. Ona nudi rešenje za sporije brzine transakcija i veće naknade povezane sa Bitcoin glavnom mrežom, omogućavajući korisnicima da obavljaju transakcije direktno bez trenutnog poravnanja na glavnom blockchain-u.

Jedan dinamički kanal

Phoenix-ova splicing tehnologija omogućava korisnicima da dodaju ili uklone sredstva sa svog kanala bez rizika u budućnosti, a može se ceniti po trenutnoj ceni, prema Acinq-u. Sa “ulaznom likvidnošću”, kapacitetom za primanje Lightning plaćanja koji je prethodno bio raspršen po kanalima, “postaje veoma teško predvideti kada će dolazna uplata pokrenuti stvaranje novog kanala”, rekao je Acinq. Ova nepredvidljivost može biti frustrirajuća za korisnike, jer otvaranje i zatvaranje Lightning kanala ima trošak na blockchain-u.

Umesto stvaranja novih kanala, nova verzija će “splice-in” sredstva. Novčanik će prikazati upozorenje o naknadi unapred, omogućavajući korisnicima da prilagode maksimalnu naknadu koju su spremni da plate kako bi izbegli neočekivane troškove. Ako je naknada previsoka, Phoenix će pokušati kasnije ili odbiti transakciju.

Sa jednim dinamičkim kanalom, prethodna naknada od 1% za ulaznu likvidnost (minimum od 3.000 sats) zamenjena je rudarskom naknadom za osnovnu transakciju na blockchain-u, nudeći transparentnije i ekonomičnije rešenje.

“Verujemo da su dobiti u efikasnosti koje donosi splicing toliko fenomenalne da će svi novčanici na kraju to implementirati”, rekao je Acinq.

Dodatno, naknada za slanje Lightning plaćanja sada se takođe prikazuje unapred, fiksirana na 0,4% umesto promenljive do 0,5%, omogućavajući korisnicima da validiraju naknade pre obavljanja transakcija umesto da jednostavno veruju da će novčanik pronaći najjeftiniji put.

Poverljive zamene

Za razliku od prethodne usluge poverenih zamena za most između Bitcoina i Lightning-a, Phoenix će sada ponuditi poverljive zamene direktno u i iz kanala. Funkcija “splice-out” omogućava korisnicima da uklone sredstva sa svog kanala na Bitcoin adresu sa mogućnošću podešavanja sopstvene naknade ili kasnijeg prilagođavanja radi ubrzanja potvrde. Slično tome, “splice-in” transakcija omogućava korisnicima da šalju transakcije na blockchain-u svog kanala.

Novčanik je trenutno dostupan na Androidu, a verzija za iOS se očekuje za nekoliko nedelja.

Lightning novčanici poput Phoenix-a i Muun-a su tražili načine za smanjenje naknada od kada je protokol Ordinals došao u prvi plan ranije ove godine, omogućavajući kreiranje tokena i NFT-ova na Bitcoin-u i uzrokujući porast transakcija i naknada na mreži.

Prošlog meseca, Lightning mreža je dostigla rekordni kapacitet od 5.630 BTC ($172 miliona) prvi put od aprila. Ona je kratkotrajno premašila ovaj nivo 9. jula pre nego što je pala u ponedeljak, prema podacima The Block-ovog kontrolnog panela.