FCA upozorava da bi kripto memovi mogli prekršiti pravila o finansijskom promovisanju.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • FCA upozorava da kripto meme koji krše pravila o finansijskom promovisanju potencijalno rizikuju neograničene kazne i do dve godine zatvora.

Britanski finansijski regulator upozorio je da kripto meme koji ne ispunjavaju pravila o finansijskom promovisanju mogu rezultirati krivičnim delima.

Finansijska kondukcijska agencija (FCA) predložila je nove smernice u ponedeljak koje sadrže odeljak o kripto memeima koji ne ispunjavaju pravila o finansijskom promovisanju.

Agencija je dala primer kripto memea koji ne ispunjava pravila. Sastojao se od slike podeljene na dva dela, prikazujući osobu koja ima poteškoća pri trošenju novca u supermarketu, u poređenju sa osobom koja lako kupuje kripto valute.

Primer kripto meme promocije koja ne ispunjava pravila. Slika: FCA.

“Videli smo memeove i druge slične komunikacije koje se šire društvenim mrežama, pri čemu korisnici često nisu svesni da su podložni našim pravilima”, izjavila je FCA. Memeovi koji promovišu kripto imovinu mogu morati da dodaju odricanja od odgovornosti kako bi se uskladili sa propisima o oglašavanju.

FCA je primetila da mnogi ljudi nisu svesni da memeovi mogu biti podložni njenim pravilima o usklađenosti. “Podsećamo firme da svaka vrsta komunikacije može biti finansijska promocija i podložna je S21”, napomenula je agencija. Kršenje odeljka 21 Zakona o finansijskim uslugama i tržištima iz 2000. godine je krivično delo koje se kažnjava zatvorom do dve godine, izricanjem neograničene novčane kazne ili oboje. “S21 ima široku teritorijalnu primenu i primenjuje se čak i kada komunikacija potiče izvan Ujedinjenog Kraljevstva ako može imati efekta u Ujedinjenom Kraljevstvu”, dodala je FCA.

Ažurirana pravila o usklađenosti mogu biti značajna za projekte meme kovanica koji značajan deo svoje vrednosti zasnivaju na povezanim memeovima.

‘Finfluenceri’ na društvenim mrežama

Konsultacioni dokument takođe je predložio smernice koje ciljaju finansijske uticajne osobe na društvenim mrežama, poznate kao “finfluenceri”.

“Primetili smo i značajan porast finansijskih uticajnih osoba, poznatih kao ‘finfluenceri’, na društvenim mrežama koji promovišu finansijske proizvode, posebno investicione i kreditne proizvode”, izjavila je agencija.

FCA je dodala da uticajne osobe koje deluju na društvenim mrežama, poput Reddita i Telegrama, mogu nenamerno vršiti finansijsko promovisanje i ne shvatati da su podložne ograničenjima S21. Navela je primere gde su uticajne osobe mislile da mora postojati dokaz o direktnoj nadoknadi ili eksplicitnom komercijalnom interesu za kršenje. Međutim, FCA je rekla da to nije slučaj. 

“Videli smo da se finansijske promocije komuniciraju na čet sobama kao što su Reddit i Telegram, često koristeći memeove za promovisanje određenih investicija. Korisnici čet soba ili foruma trebaju biti svesni da će finansijske promocije na ovim kanalima i dalje biti podložne ograničenjima finansijske promocije”, rekla je FCA.