FTX 2.0 bio bi loša ideja, kaže suosnivač Krakena

Photo of author
AUTOR: Marija
Arhitekta | Dizajner | Bloger | Marija se bavi dizajnom i marketingom, pisanjem i edukacijom vezano za digitalne valute. Zanima se za kriptovalute i blokčejn tehnologiju od 2016 godine. Autor je bloga Belgrade Crypto.

Ukratko:

  • Suosnivač Krakena, Jesse Powell, dovodi u pitanje izvodljivost FTX 2.0.
  • “Poverenik bi trebalo samo da aukcioniše domen i zaštitni znak najvišem ponuđaču”, rekao je on.

Suosnivač kripto berze Kraken, Jesse Powell, postavio je pitanje o izvodljivosti planova za obnovu FTX 2.0, navodeći nekoliko zabrinutosti u vezi sa sada bankrotiranom kripto berzom.

“FTX 2.0 bi bio gori od početka iz početka. Nema tima, nema tehnologije, nema licenci, nema bankarstva, narušen brend”, rekao je Powell u tvitu danas. “Poverenik bi trebalo samo da aukcioniše domen i zaštitni znak najvišem ponuđaču. Sve preko toga je jednostavno napad na deluzorne poverioce radi izvlačenja naknade.”

U junu je izvršni direktor FTX-a, John J. Ray III, rekao Wall Street Journalu da je kompanija “zapocela proces prikupljanja zainteresovanih strana za ponovno pokretanje berze FTX.com.” FTX bi verovatno promenio ime kao deo bilo kakvog ponovnog pokretanja, rekao je tada izvor blizak diskusijama, navodi novinska agencija.

Ove nedelje je FTX podneo nacrt plana reorganizacije u kojem je predloženo uspostavljanje “ponovno pokrenute” berze dostupne za korisnike van Sjedinjenih Američkih Država. Međutim, zvanični odbor neobezbeđenih poverilaca FTX-a je rekao da nije bio obavešten o nacrtu plana. Takođe je opisao plan kao samo “ideje” i rekao da nije bilo formalnih razgovora o tome, što ukazuje da ponovno pokretanje FTX-a daleko od toga da postane stvarnost.

FTX 2.0 možda “nije čak ni moguće”

Ali prema Powellu iz Krakena, advokati neće izgraditi sigurnu i performantnu kripto berzu. “Ljudi sa veštinom imaju bolje ponude”, rekao je on. “Replicirati konkurentske prednosti koje nudi FTX možda čak nije ni moguće za legitimno poslovanje. Aktivni trgovci su prešli na druge berze pre nekoliko meseci.”

“FTX 2.0 Koalicija”, savez korisnika FTX-a koji se nadaju ponovnom pokretanju, kritikovala je Powella zbog njegovih komentara. Ona je rekla da je ideja FTX 2.0 da se berza stavi u ruke kompetentnog operatera sa potrebnim iskustvom, resursima i usklađenošću sa poveriocima. Savez je rekao: “1,8 miliona poverilaca-korisnika koji postaju vlasnici su izuzetno vredni za pokretanje.”

Praznina koju je FTX ostavio na tržištu ostaje i može se dalje povećavati, prema FTX 2.0 Koaliciji, koja je rekla: “trenutno najveća berza je sve više u problemima, a alternative nedostaju”, verovatno se odnoseći na Binance, koji se trenutno nalazi u pravnoj borbi sa Američkom Komisijom za hartije od vrednosti i berze.


Izvor: The Block