Gemini tuži Digital Currency Group i Barry Silberta zbog navodne prevare.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Kripto berza Gemini tuži Digital Currency Group i njenog osnivača u petak, optužujući Barry Silberta da je “arhitekta i mozak DCG i Genesis prevare protiv poverilaca”.

Kripto berza Gemini tuži Digital Currency Group i njenog osnivača Barry Silberta, pri čemu Gemini suosnivač Cameron Winklevoss optužuje Silberta da je “arhitekta i mozak DCG i Genesis prevare protiv poverilaca”.

Potez je usledio nakon što je Winklevoss dao Silbertu ultimatum prošle nedelje da odmah plati 640 miliona dolara koji, prema njegovim rečima, pripadaju Gemini Earn klijentima ili će se suočiti sa tužbom.

“Ova tužba ima za cilj da nadoknadi štetu i gubitke koje je Gemini pretrpeo kao direktnu posledicu lažnih, obmanjujućih i nepotpunih izjava i propusta DCG-a i Silberta prema Gemini, kao i ulogu koju su tuženi imali u podsticanju i olakšavanju prevare Genesis-a protiv Gemini-a”, navodi se u tužbi. 

Winklevoss tvrdi da su korisnici Gemini Earn-a zaglavljeni sa preko 1,2 milijarde dolara imovine zaglavljene u Genesis Globalu, koji je u vlasništvu DCG-a.

Gemini Earn je omogućavao ljudima da pozajmljuju digitalnu imovinu Genesis Globalu kao deo trostrane ugovorne obaveze.

DCG odgovara

DCG je u saopštenju na Twitteru izjavio da je tužba “još jedan marketinški trik od strane Camerona Winklevossa.” Navodi da su bilo kakve optužbe protiv DCG-a ili njenih zaposlenih “neosnovane, klevetničke i potpuno netačne”.

Kompanija je navela da nastavlja da sarađuje sa poveriocima i da je proces medijacije koji je u toku “blizu kraja”.

“Očekujemo da uskoro okončamo Genesis Chapter 11 slučaj”, navodi se u saopštenju DCG-a. 

Genesis bankrot

Genesis Global je podneo zahtev za zaštitu od bankrota ranije ove godine nakon što je pretrpeo finansijski udarac usled propasti kripto hedž fonda Three Arrows Capital i berze FTX prošle godine.

Winklevoss je već ranije optužio Silberta da odugovlači sa naporima da povrati sredstva za korisnike Gemini Earn-a. Program je zamrznut od novembra.

Američka Komisija za hartije od vrednosti i berze tužila je i Gemini i Genesis ranije ove godine i navela da program Earn predstavlja neregistrovanu ponudu i prodaju hartija od vrednosti prema američkom zakonu.

(Ažurirano sa komentarom DCG-a i dodatnim informacijama.)