Gitcoinov Layer 2 ‘Mreža javnih dobara’ postaje dostupna na glavnoj mreži.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Gitcoin je najavio lansiranje glavne mreže svog Layer 2 Public Goods Network (PGN).
  • Tim je rekao da će se PGN koristiti kao jeftina Layer 2 mreža sa ciljem finansiranja javnih dobara.

Gitcoin je predstavio aktivaciju glavne mreže svog Layer 2 Public Goods Network (PGN).

Zajednički upravljana od strane Gitcoin-a i infrastrukturnog provajdera treće strane Conduit, PGN je dizajniran kao jeftino Layer 2 rešenje na Ethereumu koje će služiti kao posvećeni blockchain za finansiranje javnih dobara – ključnih usluga koje podržavaju infrastrukturu decentralizovanih aplikacija i njihove korisnike.

PGN je razvijen koristeći OP Stack, softverski alat od strane developera OP Mainnet-a. Pridružuje se listi Layer 2 projekata, uključujući Coinbase-ov Base, Zora, i BNB Chain, koji su već razvijeni ili se trenutno razvijaju koristeći OP Stack.

Koristi Optimistic Rollups tehnologiju za agregiranje Ethereum transakcija na sekundarnom sloju, sa ciljem smanjenja troškova transakcija za korisnike, dok se održavaju sigurnosne karakteristike Ethereum mreže. Mreža je kompatibilna sa Ethereum Virtual Machine (EVM) i nudi funkcionalnosti slične OP Mainnet-u, napomenula je ekipa.

Finansiranje javnih dobara putem naknada za sekvenciranje

Bitna karakteristika PGN-a je pristup naknadama za sekvenciranje, troškovima povezanim sa obradom i redosledom transakcija na Layer 2 sistemu pre nego što budu finalizovane na glavnoj mreži (Layer 1).

Značajan deo ovih naknada na PGN-u će biti usmeren na podršku projekata javnih dobara. “PGN će većinu ovih prihoda usmeriti na finansiranje javnih dobara, umesto da ih usmerava ka venture kapitalistima”, navodi se na njihovom veb sajtu.

Mreža će dopuniti postojeće operacije Gitcoin-a, nastavljajući svoj fokus na incentiviranje razvoja open-source softvera unutar Ethereum ekosistema. Pruža tržište gde programeri mogu zaraditi finansijske nagrade za svoje doprinose open-source projektima, uglavnom putem mehanizma nazvanog “nagrade” (bounties).