Ripl pokreće pilot projekat CBDC sa pacifičkom ostrvskom državom Palau.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • USD podržana stabilna kovanica Palaua će biti izrađena na XRP Ledgeru koristeći Ripple CBDC Platformu.

  • Ovo je deo pilot programa.

Ripple je partnerirao sa Republikom Palau na pilot projektu stabilne kovanice podržane američkim dolarom. Stabilna kovanica će biti izrađena na XRP Ledgeru i prvo će biti distribuirana zaposlenima u vladi Palaua.

“Partnerstvo sa Rippleom u stvaranju naše nacionalne digitalne valute je deo našeg angažmana da budemo lideri u finansijskoj inovaciji i tehnologijama, što će građanima Palaua omogućiti veći finansijski pristup”, rekao je predsednik Palaua Surangel Whipps Jr, prema saopštenju za medije.

Pilot projekat Palaua uključuje početnu distribuciju Palau Stabilne kovanice (PSC) podržane američkim dolarom zaposlenima u vladi. PSC je dobio nadimak ‘Kluk’ i biće implementiran na XRP Ledgeru (XRPL), koristeći Ripple-ovu Central Bank Digital Currency (CBDC) Platformu. 

“Stabilna kovanica Republike Palau (PSC), poznata i kao ‘Kluk’, je prototip digitalizacije američkog dolara koji se razvija u partnerstvu sa Rippleom, koristeći XRPL blockchain. Ukoliko bude uspešan, ograničeni i kontrolisani pilot PSC-a bi mogao revolucionisati način plaćanja robe i usluga u Palauu”, rekao je ministar finansija Palaua Jay Hunter Anson ovde u utorak.

Ripple je lansirao svoju CBDC Platformu u maju, opisujući je kao “platformu punog servisa koja omogućava korisnicima da bez problema izrađuju, upravljaju, obavljaju transakcije i povlače CBDC-e i stabilne kovanice.” Palauov pilot projekat stabilne kovanice je najnoviji projekat koji se izvodi na platformi. Ripple je tvrdio da sada sarađuje sa preko 20 vlada širom sveta na CBDC projektima.

Ripple Labs i Republika Palau će izdati zajedničko saopštenje za medije o pilot projektu u četvrtak u 9:00 sati po palauanskom vremenu (PWT).