Napadi kriptokrađe porasli su za 399% u protekloj godini, pokazuje izvještaj.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Nov izveštaj je otkrio da su napadi kripto rudarenja porasli globalno za 399% u poslednjih 12 meseci.

Cajber kriminalci sve više koriste hakovanje servera i uređaja na daljinu, prisiljavajući ih da rudare kriptovalute i bitkoin bez znanja vlasnika.

Poznat kao kripto rudarenje, izveštaj kompanije SonicWall je otkrio da su napadi porasli globalno za 399% u poslednjih 12 meseci.

“Ova zlonamerna praksa postala je novi modus operandi hakera, jer organizacije sve više odbijaju da plaćaju otkupnine”, izjavio je Spencer Starkey, potpredsednik SonicWall EMEA.

Podaci ukazuju da su cajber kriminalci prešli na ovu diskretniju metodu zbog povećane aktivnosti pravosudnih organa i strožih sankcija.

“Neprekidni digitalni napadi na preduzeća, vlade i globalne građane se intenziviraju, a pretnje se nastavljaju širiti”, izjavio je Bob VanKirk, izvršni direktor SonicWall-a. “Napadači su neumorni, a naši podaci ukazuju da su više nego ikad prilagodljivi, ciljajući škole, državne i lokalne vlade, kao i maloprodajne organizacije sa nezapamćenom stopom.”

Porast napada kripto rudarenja globalno

“Globalni porast od 399% u napadima kripto rudarenja rezultirao je većom akumulacijom bitkoina od strane cajber kriminalaca i država”, dodao je Starkey.

Najnoviji podaci pokazuju da je ovaj tip napada porastao za 479% u Velikoj Britaniji u poslednjih godinu dana. U Sjedinjenim Američkim Državama, pak, bilo je 214 miliona napada samo u 2023. godini, što je porast od 340%, pri čemu su napadi pogađali preduzeća, gradove, avio-kompanije pa čak i škole.