Grayscale hladi talas novih zahteva za spot bitcoin ETF-ove

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Grayscale je u četvrtak poslao pismo Komisiji za hartije od vrednosti i berzi kako bi ohladio uzbuđenje koje se stvorilo oko talasa novih zahteva za spot bitkoin ETF-ove.

Upravljačka kompanija Grayscale je u četvrtak koristila pismo Komisiji za hartije od vrednosti i berzi kako bi ohladila uzbuđenje koje se stvorilo oko talasa novih zahteva za spot bitkoin ETF-ove, tvrdeći da takozvani sporazumi o deljenju nadzora sa Coinbase-om ne bi zadovoljili niti bili neophodni prema trenutnom standardu koji koristi regulator.

Komisija trenutno pregleda zahteve za spot fondove od menadžera fondova uključujući BlackRock, Ark Invest, Invesco, Fidelity, VanEck i Valkyrie. Još uvek nije odobrila nijedan zahtev i ranije je odbila predlog od strane Grayscale-a da pretvori svoj flagship GBTC fond u spot bitkoin ETF, što je dovelo do tužbe investicione firme protiv SEC-a.

“Mogućnost sporazuma o deljenju nadzora između berze za listiranje i mesta trgovanja spot bitkoinom nije nova ideja”, napisao je advokat Grayscale-a Joseph Hall u pismu, ukazujući da Coinbase nije registrovan kod regulatora tržišta kao nacionalna berza hartija od vrednosti, brokerska kuća ili berza terminskih ugovora.

Advokat je tvrdio da je SEC već u poziciji da odobri spot fond, ako želi, koristeći standard koji već koristi za odobravanje bitkoin futures ETF-ova. Rekao je da bi svaki potez da se odobri samo nedavni talas zahteva “odražavao pozitivnu, ali iznenadnu i značajnu promenu u primeni relevantnog zakonskog standarda Komisije, i kao takav bi nepravedno dodelio diskriminatornu i pristrasnu prednost prvom predlagaču ovih predloga”.

Hall je dodao da bi svako odobrenje, ako dođe, trebalo da uključuje sve prethodno odbijene. Rekao je da kompanija podržava regulatorno odobrenje koje bi olakšalo odobravanje svih predloga za spot bitkoin ETF-ove.

Sporazumi o deljenju nadzora

“Komisija je ranije dovela u pitanje relevantnost podataka o cenama koje proizvode ono što ona smatra neregulisanim mestima trgovanja bitkoinom”, rekao je Hall, referišući se na sporazume o deljenju nadzora sa Coinbase-om koji su bili proslavljeni kao proboj u potrazi za spot bitkoin fondom.

Slučajno, predsednik SEC-a Gary Gensler je ponovo izrazio skepticizam prema kripto tržištima kada je upitan o trenutnim zahtevima tokom televizijskog intervjua u četvrtak.

Ranije ovog meseca, advokati Grayscale-a su kritikovali SEC zbog odobravanja prvog berzanskog fonda za poluge na bitkoinu, dok su odbili njihove prethodne napore za spot fond.

“Činjenica da je Komisija dozvolila berzanski fond za poluge na bitkoinu pokazuje da Komisija i dalje arbitrarno tretira spot bitkoin ETF-ove drugačije od bitkoin futures ETF-ova”, rekao je advokat Donald Verrilli.