Institucionalni investitori izbegavaju samostalna kripto rešenja za čuvanje, pokazuje izveštaj PwC-a.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Studija PwC i Aspen Digital pokazuje rastuću potražnju za institucionalnim digitalnim rješenjima za čuvanje imovine u Aziji među obiteljskim uredima, pojedincima s visokim neto vrijednostima i vanjskim upraviteljima imovine.
  • Izvještaj je otkrio da “više institucionalnih investitora prepoznaje ograničenja samostalnih rješenja za čuvanje imovine u pogledu njihovih kontinuiranih trgovačkih i operativnih potreba”.

Institucionalni investitori u Aziji sve više se okreću pružateljima usluga čuvanja imovine trećih strana kako bi se nosili s kompleksnostima digitalnog tržišta imovine vrijedne 1,2 bilijuna dolara, ukazujući na ograničenja samostalnih rješenja za čuvanje imovine.

Postoji rastuća potražnja za institucionalnim rješenjima za čuvanje imovine među obiteljskim uredima, pojedincima s visokim neto vrijednostima i vanjskim upraviteljima imovine u zaštiti njihovih digitalnih imovinskih pozicija i istraživanju novih investicijskih prilika, prema zajedničkom izvještaju objavljenom danas od strane digitalne platforme za upravljanje imovinom Aspen Digital i globalne računovodstvene tvrtke “Velika četvorka” PwC.

Rješenja za samostalno čuvanje omogućuju korisnicima potpunu kontrolu nad svojom digitalnom imovinom, ali oni su isključivo odgovorni za upravljanje vlastitim privatnim ključevima kako bi ih osigurali. S obzirom na ovaj izazov i zabrinutosti zbog hakiranja, izvještaj ukazuje na institucionalnu preferenciju za pružatelje usluga čuvanja trećih strana zbog njihovih specijaliziranih sposobnosti i stručnosti.

“Više institucionalnih investitora prepoznaje ograničenja samostalnih rješenja za čuvanje imovine u pogledu njihovih kontinuiranih trgovačkih i operativnih potreba. Umjesto toga, mnoge institucije preferiraju pružatelje usluga čuvanja trećih strana”, izjavio je Aspen Digital.

Prema Blockdata, trenutno je u prostoru aktivno više od 120 pružatelja usluga čuvanja, uključujući Citigroup i Deutsche Bank, od travnja 2023. godine.

Proširenje uloge čuvara digitalne imovine

U svom istraživanju metaversa za 2022. godinu, PwC je otkrio da 82% američkih izvršnih direktora očekuje integraciju web3 u svoje operacije u roku od tri godine. Međutim, u ovom najnovijem izvještaju, većina rješenja za samostalno čuvanje NFT-a također je pokazala izazov za institucionalne investitore.

Stoga se čuvari digitalne imovine razvijaju izvan svoje tradicionalne uloge zaštite kriptovaluta kako bi pomogli investitorima u navigaciji novim klasama imovine poput DeFi-a, NFT-a i metaversa, rekao je Aspen Digital.

“Čuvanje imovine i osiguranje da su odvojene od vlastite imovine pružatelja usluga klijentima temeljna je potreba”, rekao je Duncan Fitzgerald, suvoditelj digitalne imovine i web3 u PwC-u. “To se primjenjuje već mnogo godina u tradicionalnoj industriji vrijednosnih papira – stoga mi je drago vidjeti da sada postoje vjerodostojne opcije u ekosustavu digitalne imovine.”

“Za institucionalne investitore koji žele dodijeliti digitalnu imovinu, razumijevanje jedinstvenih karakteristika rješenja za čuvanje imovine i pružatelja usluga u usporedbi s tradicionalnom imovinom jedna je od najvećih prepreka pri razmatranju ulaganja”, dodao je izvršni direktor Aspen Digital Elliot Andrews. “Implementacija pravog rješenja za čuvanje digitalne imovine ključna je za uspješne investicijske prilike i izbjegavanje značajnih gubitaka imovine.”

Oklijevanje u usvajanju rješenja za čuvanje imovine

Iako postoji potražnja za institucionalnim rješenjima za čuvanje digitalne imovine, i dalje postoje zabrinutosti u vezi sigurnosti imovine, fragmentiranih propisa i sveobuhvatnog osiguranja, rekao je Aspen Digital. “Čuvari digitalne imovine rješavaju sigurnosne rizike kroz napredne tehnologije poput višestrane računalne obrade, prate evoluciju propisa i ispunjavaju očekivanja investitora u pogledu osiguranja različitih vrsta digitalne imovine”, dodao je.

Izvještaj dolazi u vrijeme povećanog optimizma u vezi izgleda za spot bitcoin ETF u Sjedinjenim Američkim Državama, nakon obnovljenog natjecanja pokrenutog od strane BlackRocka 15. lipnja, s Coinbaseom navedenim kao čuvarom. Ako zahtjev za spot bitcoin ETF bude odobren od strane Komisije za vrijednosne papire i burze, to bi pružilo još jedan način za institucionalne investitore da dobiju izloženost bitcoinu bez samostalnog čuvanja temeljne imovine.

Prošlog mjeseca, drugo PwC-ovo istraživanje je pokazalo da sve više hedge fondova ulaže u kriptovalute, unatoč nedavnoj volatilnosti.