Izvršni direktor Ripple-a naziva SEC “zlostavljačem” nakon delimične pobede u presudi o XRP-u.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • CEO Ripple Labs-a, Brad Garlinghouse, izjavio je u petak da je SEC bio “nasilnik”.
  • SEC je pooštrio nadzor nad industrijom u misiji zaštite investitora, povećavajući broj sudske akcije tokom protekle godine.

CEO Ripple Labs-a, Brad Garlinghouse, nazvao je Komisiju za hartije od vrednosti i berzu “nasilnikom” u petak, dan nakon što je dobio ono što je opisao kao pobedu u tekućem pravnom sporu.

Ripple je ostvario pobedu u četvrtak nakon što je federalni sudija presudio da neke od njegovih prodaja XRP-a nisu u potpunosti ispunile definiciju ponude hartija od vrednosti. Vrednost XRP-a je nakon presude porasla za čak 85%, a berze su ponovo uvrstile token.

“Mislim da je SEC bio nasilnik i da su se okomili na slabije igrače koji nisu mogli pružiti adekvatnu odbranu”, rekao je Garlinghouse u petak u intervjuu za Bloomberg.

SEC je 2020. godine optužio Ripple za nezakonito prikupljanje 1,3 milijarde dolara putem prodaje XRP-a. Sudija je u četvrtak odlučio da XRP nije hartija od vrednosti kada se prodaje na sekundarnom tržištu, ali da jeste hartija od vrednosti kada se prodaje institucionalnim investitorima.

“Trenutno važeći zakon je da XRP nije hartija od vrednosti”, rekao je Garlinghouse na Bloomberg TV.

Istorija kripto sprovođenja SEC-a

U prvim mesecima 2023. godine, SEC je pojačao sprovođenje kripto regulative, prema ažuriranom izveštaju iz juna koji je objavila konsultantska firma Cornerstone Research.

Do 6. juna, agencija je pokrenula 24 sudske akcije, uključujući tužbe i administrativne postupke. U 2022. godini, agencija je ukupno pokrenula 30 sudske akcije, što je bilo rekordno u to vreme, prema firmi.

SEC i Ripple još uvek mogu uložiti žalbu na odluku sudije. Garlinghouse je rekao za Bloomberg da bi žalba od strane SEC-a mogla trajati godinama.

“Sud se složio sa SEC-om da test Howey-a upravlja analizom hartija od vrednosti u kripto transakcijama i odbacio je izmišljeni test Ripple-a o tome šta čini investicioni ugovor, naglašavajući da su Howey i kasniji slučajevi utvrdili da različite materijalne i nematerijalne imovine mogu biti predmet investicionog ugovora”, rekao je SEC u saopštenju za The Block nakon odluke sudije.