SEC kaže da sud treba da dozvoli poziv na sud u vezi “Let’s Go Brandon” novčića.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • U dokumentima suda podnesenim u četvrtak, SEC je zatražio od suda da odbije zahtev za poništavanje sudskog poziva u vezi sa svojom istragom da li je konzervativni memecoin sigurnosni token. 
  • SEC je nazvao argument za odbacivanje sudskog poziva “preuranjenim”. 

Komisija za hartije od vrednosti i berze kaže da bi sud trebalo da odbije zahtev za ukidanje istražnog sudskog poziva kako bi se istražilo da li je konzervativni memecoin sigurnosni token.

Agencija je u januaru izdala sudski poziv Džejmsu Kutulasu, menadžeru hedž fondova sa sedištem u Majamiju, koji je takođe poverenik LGBcoin Fondacije. Nakon što je agencija izdala sudski poziv ranije ove godine, Kutulas je tužio SEC tvrdeći da LGBcoin nije sigurnosni token i da ne krši zakone o hartijama od vrednosti. Međutim, SEC je tvrdio da izazov Kutulasovog istraživanja nema dovoljno osnova da poništi sudski poziv.

“Jedini pravni argument Kutulasa – da Komisija nema nadležnost jer LGBcoin ‘nije sigurnosni token’ – je toliko preuranjen da je irelevantan za ovlašćenje Komisije – u ovom ranom stadijumu – da istraži moguće kršenje zakona o hartijama od vrednosti putem administrativnog sudskog poziva”, rekao je SEC. 

Ako bi istraga dovela do optužbi protiv Kutulasa ili LGBcoin-a, tada bi mogao izneti svoj argument, rekla je agencija. 

“Ali on nema pravo da ignoriše sudski poziv Komisije samo zato što veruje da LGBCoin ne ispunjava uslove, niti ima pravo na mini-sudski postupak u ovom preliminarnom trenutku, trošeći vreme i resurse na litigiranje odluke koju Komisija još uvek nije donela”, rekla je agencija. 

U izjavi za The Block, Kutulas je rekao da će se boriti protiv sudskog poziva “sve do Vrhovnog suda ako bude potrebno.” 

Zatražene komunikacije sa poznatim konzervativcima

Između ostalih informacija traženih sudskim pozivom, SEC je rekao da želi komunikaciju između Kutulasa i promotera tokena, uključujući konzervativnu medijsku ličnost Kandis Oven i bivšeg kongresmena Severne Karoline Medisona Kautorna. Kutulas tvrdi da Kautor i Oven nisu plaćeni za svoje javno podržavanje LGBcoin-a.

Kautor, koji je izgubio republikansku nominaciju za ponovni izbor na drugi mandat, prošle godine je dobio oštru opomenu od Odbora za etiku Doma zbog svog učešća u promociji tokena i naloženo mu je da plati kazne i da donira prihode u humanitarne svrhe. 

Tokenu je takođe predmet tužbe za kolektivnu odštetu u kojoj se navode Kutulas, među ostalima, kao tuženi, tvrdeći da je reč o pump-and-dump šemi, u kojoj su poznati konzervativci dobijali tokene i unutrašnje informacije u zamenu za podršku LGBcoin-u.

SEC ima istoriju sprovođenja postupaka protiv poznatih ličnosti koje podržavaju neregistrovane hartije od vrednosti, uključujući i kriptovalute. Prošlog oktobra, regulatorna agencija je postigla nagodbu sa Kim Kardašijan, pri čemu je zvezda rijaliti programa i magnat platila kaznu od 1 milion dolara i odrekla se 260.000 dolara od promocije, ne priznajući ili negirajući nalaze.

Međutim, Kutulas tvrdi da je SEC ciljao LGBcoin zbog veza sa konzervativnom politikom, tvrdeći u tužbi protiv SEC-a da je “LGBcoin DeFi zajednica politički suprotstavljena administraciji”.

“Ako Komisija dobije svoj put u ovom slučaju, može LGBcoinu izreći smrtnu kaznu samo klasifikovanjem ga kao neregistrovanu hartiju od vrednosti”, rekao je Kutulas u tužbi. 

Token je dobio ime po političkom memu iz 2021. godine koji je nastao nakon što su se tokom televizijskog intervjua sa vozačem NASCAR-a Brandonom Braunom pojavili povici “F*** you, Biden”. Reporter je predložio da su govorili “Let’s Go Brandon”.

SEC je takođe tražio komunikaciju između LGBcoin Fondacije i Brauna, koji je potpisao sponzorski ugovor sa izdavačem tokena, ali je NASCAR odustao od tog dogovora.

AŽURIRANJE: Sa komentarom Kutulasa i informacijama o tužbi za kolektivnu odštetu koja tvrdi da je reč o pump-and-dump šemi oko LGBcoin-a.