Izvučeno je desetine miliona dolara iz Multichain na Fantomu u mogućem iskorišćavanju.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Milioni dolara su povučeni sa Multichain mosta na Fantom mreži.

Desetine miliona dolara tokena su povučene sa Multichain mosta na Fantom mreži, a bezbednosne firme spekulišu da bi moglo biti reč o bezbednosnom propustu.

Povučeni tokeni uključuju 58 miliona dolara stabilnog koina USDC, 1.020 umotanih bitkoina (30,9 miliona dolara), 7.200 umotanih etera (13,7 miliona dolara) i 4 miliona dolara stabilnog koina DAI. Takođe su uključeni i drugi tokeni poput Chainlinka, Curve DAO, YFI, Wootrade Network i skoro četvrtina ukupne ponude UniDex-a.

Takođe se čini da se sredstva premeštaju i na Multichain-ovom Moonriver mostu, uključujući 4,8 miliona dolara USDC-a i 1 milion dolara USDT-a.

Blokčein sa tematikom pasa, Dogechain, takođe je doživeo naglo kretanje sredstava, pri čemu je najmanje 660.000 dolara USDC-a poslato na istu odredišnu novčanik koji je korišćen pri kretanju sredstava sa Moonriver-a.

Do sada nijedna od sredstava nije preneta izvan novčanika na koje su prvobitno premeštena. Nisu prodata niti preneta na uslugu mešanja kriptovaluta.

Multichain nije dao izjavu u vezi sa kretanjem sredstava. Fondacija Fantom je saopštila da je svesna “situacije koja se odvija na Multichain mostu..

“Aktivno procenjujemo okolnosti i pružićemo ažuriranje čim budemo imali više informacija za deljenje”, napisala je. 

Početna gledišta

Bezbednosna firma PeckShield je upitala da li je ovo povezano sa prelaznim platformama LayerZero koje su dodale podršku za četiri tokena, koji se poklapaju sa onima koji su premešteni. Međutim, ovo se ne poklapa sa potpunom listom tokena koji su premešteni.

CEO LayerZero-a, Bryan Pellegrino, je rekao za The Block da problem nije povezan sa platformom. 

“To je hakovanje Multichain-a”, rekao je u poruci. “100% nije povezano sa LayerZero-om.”

Pellegrino je predložio da bi to mogao biti povlačenje sredstava korisnika Multichain mosta kako bi ih preneli na LayerZero. Međutim, Igor Igamberdiev, šef istraživanja u Wintermute-u, je rekao da je verovatno reč o nekome ko ima kontrolu nad mostom, jer sredstva nisu spaljena na Fantom strani kada su se transakcije odvijale.

Igamberdiev je takođe primetio da je čudno što je novčanik koji je primio veliki deo USDC-a takođe izvršio transakciju sa starog mosta Binance Smart Chain nekoliko sati ranije.

Prethodni problemi sa mostovima

Multichain most podržava višestrani proračun koji uključuje 21 čvor, pri čemu je kombinacija njih potrebna za potpisivanje transakcija kojima se odobrava kretanje sredstava. Multichain je već ranije bio iskorišćen 2021. godine, kada se zvao Anyswap.

Multichain je imao više tehničkih problema tokom maja. Tim je takođe potvrdio da je izgubio kontakt sa svojim CEO Zhaojunom, usred glasina da je uhapšen u Kini. Tim od tada nije saopštio da se vratio u igru.

Multichain i Fantom još uvek nisu odgovorili na zahtev za komentar.

Ovaj članak je ažuriran sa izjavom Fondacije Fantom i dodatnim kontekstom o kretanju sredstava sa drugih blokčejnova.