Kripto sektor ‘zreo’ za sporove u vezi s fuzijama i akvizicijama: novo izvješće

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Prema novom izvještaju BRG-a, pregovori u kripto i digitalnoj imovini bit će posebno napeti. 

Industrija digitalne imovine čini se najpogodnijom za sporove u vezi s fuzijama i akvizicijama, prema novom izvještaju Berkeley Research Group-a. 

Izvještaj o sporovima u vezi s fuzijama i akvizicijama u prvom polugodištu tvrtke primijetio je da 43% ispitanih stručnjaka za pregovore očekuje povećanje sporova u vezi s fuzijama i akvizicijama u sektoru – najviše u odnosu na sve druge industrije koje su proučavane u izvještaju. 

Izvor: BRG Group

“Pregovori o digitalnoj imovini i uslugama su pogodni za sporove jer tržišna volatilnost i predloženi propisi remete kriptovalutnu aktivnost”, napomenuto je u izvještaju.

Sektor je svjedočio brojnim velikim poslovnim transakcijama koje su propale nakon kripto kreditne krize i sloma FTX kripto burze. U kolovozu 2022., Galaxy Digital Mikea Novogratza odustao od 1,2 milijarde dolara vrijednog posla za preuzimanje pružatelja usluga čuvanja BitGo. Nedavno je BitGo izjavio da neće provesti svoj plan za preuzimanje ugroženog Prime Trusta. 

Tužba BitGo-a protiv Galaxya zbog otkazane transakcije nedavno je odbijena od strane suda u Delawaru. 

Kripto životni ciklus 

“Industrija kriptovaluta je u fazi svog životnog ciklusa u kojoj smo vidjeli visok stupanj novog razvoja – tvrtke niču sa svih strana dok su vrijednosti kovanica bile visoke i uvjeti spekulacije su bili optimistični – a sada postoji veći pomak prema konsolidaciji, kako se industrija sazrijeva i kako se makroekonomski vjetrovi mijenjaju”, primijetio je Albert Metz, direktor BRG-a.

“Kada se tome pridoda depresirane vrijednosti među glavnim kriptovalutama koje otežavaju profitabilnost, to je okruženje koje može generirati više sporova.”