JPMorgan kaže da je odluka o Rippleovom XRP-u pobeda za Coinbase.

Photo of author
Vuk je poznat po svom doprinosu RZLT, NEAR Balkans Hub-u i upravljanju Belgrade Crypto. Vukovo duboko uključivanje u web3 ekosistem i AI ističe Vukov napredni pristup i posvećenost razvoju digitalnog pejzaža u regionu.

Brzi pregled

  • Analitičari JPMorgana tvrde da je odluka o Rippleovom XRP-u u korist Coinbase-a, jer se može primeniti na 13 tokena koje je SEC tvrdio da su hartije od vrednosti u tužbi protiv Coinbase-a prošlog meseca.
  • Ukupno gledano, analitičari JPMorgana ostaju optimistični u vezi sa kripto sektorom na duže staze.

Nedavna odluka o Rippleovom XRP token-u koristi Coinbase-u jer smanjuje rizik za ovog operatera kripto berze, prema JPMorgan-u.

“Na prvi pogled, ova odluka izgleda kao pobeda za Coinbase u njegovoj nedavnoj tužbi od strane SEC-a”, napisali su analitičari JPMorgana predvođeni Kennethom Worthingtonom u izveštaju u petak. “Vidimo da je Coinbase u najboljem položaju da se koristi od poboljšanog poverenja i regulatorne jasnoće, s obzirom na vodeći položaj Coinbase-a na tržištu i poštovan ugled u industriji.”

Ranije ove nedelje, Ripple je ostvario delimičnu pobedu nakon što je federalni sudija presudio da njegov XRP token nije hartija od vrednosti kada se prodaje na sekundarnom tržištu, ali jeste hartija od vrednosti kada se prodaje institucionalnim investitorima. Ova odluka je povoljna za Coinbase jer se može primeniti na 13 tokena koji se aktivno trguju na Coinbase-u, a koje je američka Komisija za hartije od vrednosti i berze (SEC) tvrdila da su hartije od vrednosti u tužbi protiv kompanije prošlog meseca, prema analitičarima JPMorgana.

“Ako se odluka u slučaju Ripple-a održi, izgledaće izazovnije za SEC da dokaže da su 13 [tokena] hartije od vrednosti i da je Coinbase neregistrovana berza hartija od vrednosti, čime bi se izuzela od određenih budućih licenciranja i regulatornih zahteva”, napisali su analitičari.

Iako odluka o Ripple-u smanjuje rizik za Coinbase, ne pruža značajan dodatni potencijal za rast kompanije, prema analitičarima. To je zato što su i Coinbase-ovi proizvodi za staking i novčanik deo tužbe SEC-a, pa se čini da “Coinbase još uvek nije potpuno izvan opasnosti”, primetili su. “Osim toga, SEC može uložiti žalbu na odluku o Ripple-u, što dodatno povećava neizvesnost u vezi sa implikacijama ove presude.” JPMorgan ima neutralnu ocenu za Coinbase, prema izveštaju.

Ukupno gledano, analitičari JPMorgana “ostaju optimistični u vezi sa kriptoekosistemom na duže staze” i “ohrabreni su nekom sigurnošću koju pruža ova odluka, a koja doprinosi mozaiku američke regulatorne kripto pejzaža.”